Alzheimer Café Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

Pár évvel ezelőtt hazánkban tabuként említett betegség volt a demencia, az Alzheimer-kórról a szakembereken kívül keveset beszéltek. Dr. Menyhárt Miklós a francia Commercy-i kórházban a speciális Alzheimer részlegnél dolgozott főorvosként. Az ott szerzett tapasztalatai alapján hazatérve elhatározta,hogy segít azoknak a családoknak ahol demens beteget ápolnak. A francia példák adaptálásával létrehozta 2014-ben Győrben az első Alzheimer Cafét. Azóta több mint 90 „segítő” club létesült országszerte, legutóbb Keszthelyen.

A Balaton Színházban szakmai konferencia keretében mutatták be a Keszthelyi Alzheimer-Cafét, a résztvevőket a város polgármestere, Ruzsics Ferenc köszöntötte kiemelve,hogy hazánkban a betegség egymillió embert érint, s ma már eljutottunk odáig,hogy merünk segítséget kérni a családokat is megterhelő betegségről. Az egész világot érintő probléma megoldásában Magyarországon is elindult az a folyamat ami a demens társadalom segítését szolgálja. Az Alzheimer Café-k nemzetközi hálózat alapelveit követve sorban alakulnak Dr. Menyhárt Miklós segítségével .

„Az Alzheimer betegségről tudni kell, hogy nem gyógyítható. Nem tudjuk mi az oka. S a legnagyobb probléma,hogy nem csak a beteg problémája, hanem a család problémája is.Éppen ezért ha a családban van egy alzheimeres beteg, akkor az az egész családnak a struktúráját, hierarchiáját megbontja,krízist okoz a családban s ez egy nagyon nagy probléma.”- mondta Dr. Menyhárt Miklós ,a magyarországi Alzheimer Café-k elindítója.

Az Alzheimer Café Keszthely szervezését a TÉT –életkorunk Alapítvány és a Memória Centrum Kft vállalta fel,melynek tagjai évek óta szoros együttműködésben az egészségügyi és szociális ellátókkal közösen tartanak tájékoztatókat és képzéseket a demens betegek hozzátartozóinak.

„Mindenképpen alulról jövő kezdeményezés az Alzheimer Café. Az volt a tapasztalat szociális szakemberként, hogy az idősellátásba kerülnek be az alzheimer betegek ám de nagyon hosszúak a várólisták. Mire bekerülnek, a gondozó családtagok kimerülnek teljesen és igazából nincsen adekvált válasz amiben mi segíteni tudtunk nekik, ezért jött létre az Alzheimer Café. Ez egy óriási probléma a családtagoknak.”- adott tájéoztatás Dallos Rita szakmai vezető.

Az Alzheimer Café Keszthely  működésének keretében minden hónap harmadik hetében, kedden a témában jártas szakemberekkel találkozhatnak az érdeklődők, érintettek.

A Keszthelyi TV híradása itt megtalálható.