Alszanak-e a fák éjszaka?

Friss vizsgálatok igazolták, hogy a fák ágai és levelei éjszaka akár tíz centiméterrel is lejjebb ereszkednek – erről  Zlinszky András, a MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének biológus-kutatója beszélt a köztelevízió „Mindenki akadémiája” című műsorban.

A balatoni biológus egy osztrák kutatócsoport munkájába kapcsolódott be, melynek során növények biokémiáját vizsgálták hiperspektrális lézerszkenner segítségével.

Az alvófás méréseknek köszönhetően a kutatók milliméter pontosságú adatot kaptak arról, hogy egy vizsgált fának mekkora az éjszakai mozgása. Az akác alvó mozgása régóta ismert, a fa este függőlegesen összecsukja  a leveleit, leereszti az ágait, készülve az alvásra. Az ágak napkelte előtt érik el legalacsonyabb pozíciójukat, majd hajnalban néhány óra alatt visszatérek korábbi helyzetükbe.

Zlinszky András magyarázatot is adott a műsorban arra, hogy miért viselkednek így a fák: „ a feltételezések szerint a hideg elleni védekezésben segíti a növényt az éjszakai alvás. Hogyha a levél felülete az ég felé néz, jobban kisugározza a hőt, mintha leereszkedik. Ha kisebb a térfogata a lombkoronának, jobban megőrzi azt a néhány tized fok meleget, ami segíti abban, hogy hajnalban könnyebben újraindítsa az élettani folyamatait”- mondta a kutató. A műsor a linkre kattintva visszanézhető.

(14:45)