Állományvédelem a keszthelyi Balatoni Múzeumban (Balatoni Krónika)

Korszerű fémszekrényeket vásároltak, és gázkezelték a fa- és textilgyűjteményt is a Balatoni Múzeumban. Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert négymillió forint támogatást néprajzi gyűjteményének állományvédelmére. 

A támogatásból négy darab korszerű, a múzeum igényei szerint egyedileg gyártott fémszekrényt vásároltak. A tűz- és kártevőbiztos tárolókban az intézmény értékes textíliagyűjteményét fogják elhelyezni – tudósít a Balatoni Krónika.  A viseleteket és díszes terítőket – a járvány miatti zárvatartást kihasználva – most átmossák és vasalják.

A négy darab fémszekrény beszerzése mellett két raktár gázosítására volt lehetőség a pályázati támogatásból. A textíliáknál a moly, míg a fatárgyaknál a szú és más hasonló rovarok károsíthatják a muzeális értékeket.

A Balatoni Múzeum jelentős – több mint 11 ezer tárgyat számláló – néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, ennek védelmét szolgálta a gázosítás. Ennek keretében egy gázmester érkezett az épületbe. A két raktár nyílásait lezárta, és speciális gázzal kezelte a helyiséget, aminek köszönhetően a különböző kártevők elpusztultak.