AFE: megcsonkították a Kádár-sziget ikonikus fűzfáját a balatonvilágosi Club Aligán

A balatonvilágosi volt kormányüdülő, a Club Aliga területén megcsonkították a Kádár-sziget ikonikus fűzfáját hétfőn – fogalmaz közleményében és a közösségi oldalán az Aligai Fürdőegyesület (AFE), újabb barbár tettnek nevezve a történteket az üdülőkomplexum életében. Az egyesület az illetékes kormányhivatalhoz fordult, amelynek válasza még nem ismert, hogy engedéllyel történt-e a beavatkozás, és ha igen, annak mi az oka.

 

Mint fogalmaznak:
Aki valaha is járt Aliga II-n, a Kádár-szigeten, csodálattal nézett a fűzfára, amely akár a túlélés szimbomóluma is lehetne. Törzse ugyanis egyszer egy viharban megtört, és bár az egészsége megsínylette, de a fában akkor még volt annyi életerő, hogy utána újra káprázatos lombkoronát növesszen és kibírjon minden vihart.
Története és gyönyörűsége miatt sok százan érzelmileg szorosan kötődtek a fához. Ahhoz a fához, amely, bár nagyon szurkolunk neki, de valószínűleg már soha nem fog akkora lombkoronát növeszteni, mint eddig. Lomb és ágak nélkül pedig a gyökerek elhalnak, a fa pedig végleg elpusztul, és majd mondhatjuk: még egy természeti kinccsel lett szegényebb Balatonvilágos.
Pedig lehetett volna jobb sorsa is. A Kádár-sziget- mint a tómeder része- és így a fűzfánk is Natura2000-es védelem alatt áll. A múltját, korát és szépségét tisztelve lehetett volna ápolni, gondozni, segíteni, hogy minél tovább gyönyörködhessünk még benne.
Egyesületünket mélységesen elszomorítják a történtek. Az üggyel kapcsolatban megkeressük az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatalt, ám sajnos amit már letaroltak, azt már sem ők, sem mi nem tudjuk visszahozni. Csak abban bízhatunk, hogy egyszer végre változik ez a barbár szemléletmód.
Az egyesület közleményében kifejtette, hogy az üggyel kapcsolatban bejelntést tesznek az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatalnak.
A közlemény kitér arra is, hogy a fáról szeretnének méltóképpen, a Facebook oldalukon hamarosan közzé tett képválogatással, személyes történetekkel megemlékezni, melyhez mind a Facebook posztjuk alatt, mind pedig a „Szeretlek Balatonaliga” Facebook csoportban már most rengeteg képet és üzeneteket kaptak.
 
A közpark felét „letarolták”
Az AFE állítása szerint nyár óta folyamatos természetpusztítás zajlik a Club Aliga területén, amit figyelemmel kísérnek, és a Facebook oldalunkon is beszámoltak róla. „Szeptember, október hónapokban a fél közparkot tarolták le, és alakítottak ki rajta vitorláshajó-tároló állomást, az újabb természetpusztításokat pedig a kiemelő kormányrendelet szeptemberi módosítása teheti lehetővé, mely akár 80%-os beépítettséget is enged a Club Aliga egyes területein” – fogalmaz a közlemény. Az AFE nemrég hozta nyilvánosságra részletes szakmai elemzését az ügyről.