Advent előtti programkavalkád a Káli-medencében (veol.hu)

Igazi kultúrkavalkádra számíthatnak a Káli-medence és környékének lakói, valamint az odalátogatók november 19-én, szombaton, ugyanis a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) és a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány zenével, tánccal, ikonokkal és megzenésített versekkel kezdi meg a ráhangolódást az előttünk álló adventi időszakra – írja a veol.hu.

A programok sora délelőtt 11 órakor kezdődik a kékkúti művelődési házban, ahol a Kőfeszt Folkklubban szűk környezetünk, a Bakony és a Balaton-felvidék népi kultúráját ismerhetjük meg. Ebben segítségünkre lesz énektanításával a dúdoló Navratil Andrea, Császár Dominik pedig barátaival szolgáltatja a talpalávalót, no meg az elmaradhatatlan, Folkklub-törzsgárdatag, a Szabó Csaba által vezetett Tördemic Néptáncegyüttes, akik megmutatják és tanítják, hogy miként kell a felcsendülő dallamokra ropni a táncot. A szokás szerint ingyenes rendezvényt a gyermekeknek és a kreatív szülőknek kézműves foglalkozás kíséri.

A Folkklub után – immáron Kővágóörsön, a művelődési házban –  17 órakor nyílik meg a KKKA Képzőművészeti Klub keretében Csesznák Veronika Révfülöpön élő festőművész Vera ikon című kiállítása. A festőművész alkotásainak alapja szülővárosa, Szentendre építészeti formavilága, a város vallási sokszínűségéből adódó bibliai témák feldolgozása és az ikonszerű szentképek ábrázolásmódja.

Visszatérő motívumai a lépcsősor, kanyarodó falak, a hal, a víz.  A megnyitó után 18 órakor a 2016-ban alakult, főként megzenésített verseket és saját dalokat játszó Zsongom együttes ad advent előtti koncertet Csillagjáró címmel. A formáció célja, hogy zenével fogalmazzák újra a XX. századi és kortárs magyar költőink verseiben rejlő gondolatokat. A koncert a KKKA Irodalmi Klubjának rendezvénye.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Veszprém-Balaton EKF 2023 támogatásának köszönhetően egy   mozgalmas, sokszínű szombatnak nézünk elébe, melynek mindegyik programja ingyenes – a veol.hu tájékoztatása szerint.