Adottságainkban a jövő – Almanapi üzenet Zalaszántón

“Fiatal és öreg, helybéli és ide látogató, férfi és nő, ha jól tettük a dolgunkat, mindenki talál magának valami érdekeset” – mondta a hirbalaton.hu-nak a Zalaszántói Almanap egyik szervezője, Huszti Levente helyi önkormányzati képviselő. A rendezvényt október 16-án tartják meg második alkalommal a településen.

Tavaly az önkormányzat sikertelenül pályázott egy hasonló rendezvény megszervezésére, ám végül egy civil szervezet, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával felkarolta, és színvonalas program kerekedett belőle. Idén a tavalyi költségvetés töredéke áll csak rendelkezésre, de nem szeretnék veszni hagyni az ügyet.

„A zártkerti ingatlanok, de sok helyen a házak udvarai, kertjei is gazdátlanok, mintha felhagytak volna a műveléssel 10-15 éve az emberek. Szervezőként az motivál a legtöbbünket, hogy a falu és a térség adottságait ne hagyjuk elfeledni. Saját magunknak szól legelső sorban a rendezvény: ez egy felkiáltójel, hogy felelősséggel tartozunk a lehetőségeinkért. Felelősség, hogy vannak olyan gyümölcsfajták, amelyek akkor is teremnek, ha van vasárnapi nyitva tartás és akkor is ha nincs. El vagyunk kényelmesedve, faluról a városba járunk sokszor és sokan gyümölcsöt venni. Ahelyett, hogy helyben vennénk meg, vagy a városiak a faluba járnának friss zöldségért és gyümölcsért – mondta Huszti Levente.

Véleménye szerint ez egy nagyon összetett folyamat, a végeredménye az, hogy csökken a lakosságszám.

“Ez a rendezvény csepp a tengerben, de akik értik az üzenetét, azok biztosan találkoznak olyanokkal, akik hasonlóan gondolkodnak. A többiek pedig legalább jól érzik magukat, feltöltődnek a szakmai előadásokkal vagy esznek egy finom almás fánkot, megkóstolnak egy kupica pálinkát és megnézik a Kassai Lajosról szóló filmet” – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A program végül úgy állt össze, hogy megpróbálták a könnyed és a szakmaibb programokat megfelelő arányban elosztani. Célul tűzték ki, hogy környékbeli településekről is érdemes legyen átugrani meghallgatni egy jó előadást, de a családot se kelljen ezért otthon hagyni.

A lovasíjász című filmet azért tartják fontosnak műsorra tűzni, mert úgy vélik a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tudást Kassai Lajoshoz teljesen hasonlóan újra kell tanulni, fel kell fedezni nagyszüleink gyakorlatát, ahogy ő tette a lovasíjászattal, azt kell követnünk, amit őseink követtek. A mai korban értelmezni kell, hogy mit jelentenek számunkra azok a régi gyümölcsfajták, amik régen, egy hosszú tél alatt egyet jelentettek a túléléssel, életben maradással. Ma hogyan tudjuk hasznosítani a termést, hogyan tudna a gyümölcsészet újra életet lehelni az elhagyott kertekbe?

A szervezők célja, hogy ezt az együttgondolkodást – kellemes kikapcsolódással egybekötve – előmozdítsa a rendezvény, aminek megvalósításában a helyiek, az óvoda és iskola vezetői, kertész és térségi vállalkozó éppúgy segített, mint maguk a gyümölcsészek, akik a szakmai előadásokat tartják.

A jövőre nézve Huszti Levente hangsúlyozta: kitartanak amellett, hogy évente legalább egyszer, egy napot a gyümölcsöknek, ezen belül is az almának szenteljenek, és a lehető legnagyobb körbe eljuttassák azt az üzenetet, hogy az adottságainkkal új alapokra helyezhetjük a jövőnket.

Részletes program itt.

 

 

(12:15)