Nagy Gábor, a Medvebor Pincészet lelkes borásza nemcsak a szőlőt, hanem a szakma elismerését is gondosan műveli. 2024-ben elnyerte a Keszthely Város Bora címet, méghozzá a zalai borvidék közösségi nedűjével, a Hegykével.
Idén Keszthely város bora címet egy olyan borász nyerte el, aki nem csupán szőlőt művel és bort készít – hanem szinte mindent egyedül csinál a metszéstől az értékesítésig. Nagy Gábor, a Medvebor Pincészet szőlész-borásza 2024-ben a „Hegyke” nevű borával vitte el a pálmát – írta a zaol.hu.
A Hegyke egy közösségi bor – a zalai borvidék közös szellemiségének gyümölcse – mondja Gábor. A Hegyke nem csupán egy kiváló minőségű nedű, hanem egy összefogás szimbóluma is. Egyre több borász csatlakozik a kezdeményezéshez, követve az egységes szabályozást, mégis saját karakterrel ruházva fel a bort. Gábor számára már az is óriási élmény, hogy részese lehet ennek a szakmai és baráti közösségnek.
A Medvebor Pincészet 2016 óta működik hivatalosan, de Gábor szőlőmunkával már 2010 óta foglalkozik. A Zalaszentgrót melletti Csáfordi-hegyen található ültetvényeken dolgozik, s bár gyakran beszél többes számban, valójában a munka oroszlánrészét egymaga végzi.
Gábor négy fő szőlőfajtával dolgozik: olaszrizling, cserszegi fűszeres, furmint, és egy különleges, régi kárpát-medencei fajta, a szerémi zöld. Ezekből évente 14-féle bort is piacra dob, mikrofajtákat is beleértve – bár a kínálat nem mindig ilyen gazdag. Volt olyan nyár, amikor mindössze négyféle borom volt, annyira kifogytunk – meséli nevetve.
Az éves palackszám átlagosan 3000 körül mozog, de 2023-ban már 4500 palack is készült – részben annak köszönhetően, hogy vásárolt szőlőt is feldolgozott.