A víz alól szedtek szemetet a balatoni vízimentők (vizimentok.hu)

Szeptember 19-én volt a Szemétszedés Világnapja. (A Szemétszedési Világnapot minden év szeptember harmadik szombatján ünneplik.) Ezen a napon, minden évben nagyon sokan – magánszemélyek, szervezetek, egyesületek – megmozdulnak, hogy szebbé és tisztábbá tegyék környezetüket. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a Szemétszedés Világnapja alkalmából azt tűzte ki célul, hogy minden évben egy-egy balatoni kikötő medrét szabadítja meg a szeméttől.

Idén egyik partnerük, a BL YachClub & Apartments kikötőjének medrét tisztították meg – írja a vizimentok.hu.  Az akció keretében Rubecz József, a VMSZ búvárszolgálatának vezetője biztosította búváraikat, akik egymást váltva, kötélbiztosítással merülték meg a területet, hogy felszínre hozzák az akár évekkel ezelőtt víz alá került tárgyakat. Egyebek mellett napozóágyat, vasszéket, vasvillát, belépőszőnyeget, üvegeket, fadeszkákat, zsákokat, csődarabokat, cserépedényeket, talpas poharakat, betondarabokat, valamint egy nemrég vízbe esett telefont hoztak fel a meder aljáról.

Amellett, hogy a kikötő medre megtisztult, az akcióban résztvevő, búvárvizsgával rendelkező vízimentőknek nagyon jó gyakorlási lehetőség volt és persze csapatépítő programnak sem volt utolsó. A hét fős csapat minden tagja örömmel vett részt a feladatban és nagyon jól érezte magát – áll a közleményben.