A világ leghosszabb vízi csúszdáját építenék meg Eplényben (likebalaton.hu)

Felkerülhet a világ idegenforgalmi térképére tervezett vízi csúszdájával Eplény, ahol az elmúlt síszezonban 12 ezer általános iskolás diák tanult meg síelni, illetve sportolhatott teljesen ingyen – utalt a likebalaton.hu -nak nyilatkozva az elmúlt téli szezonra a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Ebele Bálint beszélt arról, hogy 116 napon lehetett sportolni a bakonyi síarénában a mögöttünk hagyott szezonban. Nagypéntek óta már a tavaszi, illetve nyári hangulat jegyében Kalandhegy néven működnek tovább, és a sífelvonók libegőként szállítják az embereket. Reményeik szerint minél többen ellátogatnak a páratlan szépségű bakonyi környezetbe, és élvezik a friss levegőt, a mozgást.

Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, a kitűnő téli szezon kulcsa a nagy kapacitású hógyártó rendszer. Ennek alapját jelentik a nagy víztározók, valamint a négy erős szivattyú és ötven hóágyú, amely hóvá alakítja a vizet. Ezeknek a berendezéseknek két transzformátor biztosítja az elektromos áramot.

– Így lehetséges, hogy ennyi havat tudtunk gyártani. Télen éjjel-nappal, folyamatosan figyeljük az előrejelzést. Amikor a hőmérséklet megengedi, azonnal indítjuk az ágyúkat, és gyártjuk a havat, hogy az enyhébb időszakban is jók legyenek a pályák – idézi a likebalaton.hu az ügyvezető igazgatót.

Eplény felkerülthet a világ térképére

Ebele Bálint a leendő csúszdáról elmondta, a létesítmény tervezése már a finisben van, utána kezdődhet az engedélyezés. Ha minden jól megy, a világon elsőként építenek ilyen csúszdát a meglévő infrastruktúrával, és ezzel felkerülhet Eplény a világ térképére. Céljuk az, hogy a jövő nyáron már működjön, de addig még bőven adódik tennivaló. Úgy fogalmazott, vannak más fejlesztési elképzeléseik is, amelyeket idén valósítanak majd meg. Így szeretnének új beengedőkapukat telepíteni, illetve tervezik internetes oldalaik megújítását is. Szükség lenne további hóágyúkra és egy fiatalabb pályakarbantartó gépre, ratrakra is. Nyári terveik között szerepel, hogy ismét megrendezik a hegyi bringás országos bajnokságot, amiről még egyeztetnek az illetékesekkel.