A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosának negyedéve számokban (player.hu)

Már minden negyedik magyar hallott a Veszprém-Balaton 2023 programról, az eddigi 840 eseményen negyedmillió külföldi vett részt, nőtt a régió látogatottsága és javult az imázsa. 

Nyolcszáznegyven kulturális program már az első negyedévben, csaknem 50 ezer látogató és minden negyedik magyar már találkozott a VEB2023 EKF program hírével – a statisztikák és mérések mutatják: jelentősen nőtt Veszprém és régió látogatottsága, javult a megítélése, imázsa, és erősebben fejlődik a turizmus, mint az ország más területein. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program január 21–22-i megnyitó napjain csaknem másfélszeresére nőtt a városban érkezők száma – írja a player.hu.

A szervezők szerint ezek még csak a télvégi, kora tavaszi számok, de az EKF programok májustól pörögnek fel igazán Veszprémben és a csatlakozott 116 bakonyi-balatoni településen.

A csillogó januári hóesésben remek hangulattal indult Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa program, amin 25 ezer ember élvezte a sokszínű, kétnapos megnyitót. Az azóta eltelt három hónap alatt 840 különböző kulturális esemény vonzotta az itt élőket és a vendégeket a városba (664 esemény) és a 116 csatlakozott település (176 esemény) valamelyikébe. Nemcsak a rendezvények látogatottsága bíztató, hanem a turisztikai adatok is: a tél végi holtszezon ellenére jóval többen vettek részt a rendezvényeken, mint korábban. A mérések szerint 46 ezer ember vett eddig részt valamelyik kulturális eseményen Veszprémben, közülük a nagy események vonzották a legtöbb látogatót: Hivatalos Megnyitó,  Holtszezon Irodalmi Fesztivál, Veszprém Blues Fesztivál.

Az első negyedévben csaknem 260 ezer külföldi érkezett az EKF régióba, ami azt jelenti, hogy minden hazánkba érkező 9. külföldi ellátogat a térségbe; sőt a számok igazolják, hogy jobban nőtt az EKF régióban a külföldi vendégforgalom, mint országosan.

A felmérések szerint a hazai lakosság az elmúlt három hónapban megismerte a veszprémi és bakony-balatoni kulturális évet: országosan két és félszeresére nőtt azok száma, akik ismerik a programot, a vármegyében pedig három ember közül kettő tudja, hogy mit jelent az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése.