A Vaszary-villa kertjébe kerültek a balatoni sellők (Balatonfüredi Napló)

A Vaszary villa kertjében állítják fel a Balatoni sellők című kútplasztikát. A carrarai márványból készült szoborcsoport eredetileg az arácsi Brázay villa kertjében állt, onnét került a Tagore sétányra. A sellők alapanyagául szolgáló márványtömbnek kalandos története volt, a főalak pedig a legenda szerint Brázay Zoltán kérésére Ingrid Bergmann arcvonásait ábrázolja.

Az 1943-ban készült Fény és árnyék című film egyik forgatási helyszíne az arácsi Brázay-villa volt. A filmben teljes pompájában látható a Balatoni sellők című szobor, ami Vastagh Éva szobrászművész utolsó és egyben főművének tekinthető. Tóth-Bencze Tamás helytörténész kutatásai szerint eredetileg pellérdi Brázay Zoltán sósborszesz- és fegyvergyáros balatonarácsi nyaralójának kertjében, valószínűsíthetően 1942 őszén állították fel az egy évvel korábbra datált, carrarai márványból készült kútplasztikát – írja aktuális számában a Balatonfüredi Napló.

A márványtömböt vonaton szállították Olaszországból Magyarországra. A szerelvényt Jugoszláviában bombatalálat érte, de szerencsére a tömb nem sérült meg. A szobor felállítását Vastagh Éva már nem érthet-te meg, 1942 februárjában halt meg.

Az egyik eredettörténeti szál szerint Brázay Zoltán rendelte meg az alkotást, azzal a kikötéssel, hogy a főalak Ingrid Bergman színésznő arcvonásait viselje. Ez az elképzelés azon a feltételezésen alapult, miszerint Brázay Zoltánra akkora hatást tett a svéd színésznő alakítása az Intermezzo című filmben, hogy ötször megnézte a filmet, és ezt követően rendelte meg a színésznő arcvonásait megörökítő szobrot. Az is elképzelhető, hogy Brázay csak a Műcsarnok 1943-as tavaszi tárlatán láthatta először a szobrot, és talán Vastagh Éva hagyatékából vásárolhatta meg azt.

Egy azonban minden kétséget kizáróan biztos: a filmforgatás idején, 1943 augusztusában már az arácsi Brázay nyaraló előtt, a Balaton felé néző oldalon állt a szoborcsoport. Az ingatlant Brázay 1945-ben a svájci Vöröskereszt kezelésére bízta, ennek ellenére államosították azt. Idővel az MSzMP kezébe került, némely források szerint Rákosi Mátyás, majd Kádár János személyes üdülője lett.

A Balatoni sellők szoborcsoportot Balatonfüred városa vásárolta meg, Raffay Béla szobrászművész salföldi műhelyében restauráltatták, majd az 1998. évi vitorlabontó ünnepség keretében újraavatták a Tagore-sétányon, az Annabella szálló előtti területen. Valószínűleg a Tagore-sétány 2012-es átrendezésekor távolították el onnét, most pedig a Vaszary villa kertjében lelt új otthonra.

2017-ben indult el egy pályázati program tervezete, amit az önkormányzat konzorciumi pályázat keretében nyújtott be. Többek között ezen belül újulhat meg a Kerek templom, a Jókai villa, annak kertje és mosdóhelyiségei, valamint a Vaszary villa kertjében végre elhelyezhetjük a Balatoni sellők szoborcsoportot is. Az alkotás eredeti pompájában és funkciójában, szökőkútként fog állni a rózsakertben

– mondta Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult Kft. ügyvezető igazgatója.

A Balatoni sellők a Vaszary-villa déli oldalán lévő díszkertbe kerül, ami nyitott, szabadon látogatható, tehát bárki megnézheti a kútplasztikát.