A vaddisznók állnak nyerésre Balatonfűzfőn, megoldás egyelőre nincs (telex.hu)

Balesetveszélyes, szabályozási szürkezónába esik, teljesen hiábavaló, pénz- és munkaigényes, lassú, vagy ezek kombinációja – nincs könnyű helyzetben az, aki mindenki számára megnyugtató és hatékony megoldást keres a városokba szokott vaddisznók ellen. Most épp Balatonfűzfőn kezd betelni a pohár.

 

“Éjszaka a vaddisznók jelentik a kijárási tilalmat. (…) A világkiállításra szarvasagancsokból építendő kapun jól mutatna egy két vaddisznóirha vagy -agyar is. A mai magyar valóság szempontjából életszerűbb lenne” – írta a telex.hu egy olvasója Balatonfűzfőről, az emberlakta területre szokott vaddisznókkal hadakozó Balaton-parti városok egyikéről. Estétől hajnalig a vaddisznók az urak Balatonfűzfőn, de amúgy már a sötéthez sem feltétlenül ragaszkodnak, nappal is mutatkoznak. Tönkreteszik a kerteket, felborogatják és széttúrják a kukákat, tízen-húszan is vonulnak egyszerre együtt, jelenlétük sok lakót megrémiszt, a helyzet megoldásának hiánya pedig sokakat felbosszant.

Az önkormányzat egy ideje keresi már a választ. Legutóbb januárban egy közel 400 ezer forintba kerülő élve befogó vaddisznócsapda beszerzéséről született határozat, de az sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 23-án a településüzemeltetési bizottság ülésén futottak neki, hogy a rendőrkapitánnyal, valamint a két illetékes vadásztársaság vezetőivel együtt átbeszéljék újra a vaddisznóügyet.

A cikk folytatása itt elolvasható.