A Tündérkert és a kondipark is népszerű lett Ábrahámhegyen (veol.hu)

Ábrahámhegyen tavaly komoly nehézségeket okozott a bevételek csökkenése – számolt be Vella Zsolt polgármester a veol.hu-nak. Idén 200 millió forintos főösszegű a költségvetés. A település tervei szerint nyáron már komolyzenei koncerteket rendeznek a művelődési házban, és megrendezhetik a hagyományos képzőművészeti tárlatokat is.

 

– Szerencsére a strandunk jól működött, nem voltak kevesebben, mint a korábbi években, ez kompenzálta valamennyire a kiesést. Azonban a nagyobb helyi fejlesztések elmaradtak. A Kisfaludy programnak köszönhetően a strandon 30 milliós pályázati támogatással elkészült a vizesblokk teljes felújítása, korszerű és egységes információs táblákat helyeztünk el, baba-mama szobát alakítottunk ki és új lejárókat helyeztünk el. Elkészült két új öltözőnk, jelentős összeget fordítottunk tavaszi és őszi virágosításra, és közel ötven fát ültettünk – vette sorra a polgármester.

A településen a sportpálya mellett alakították ki a Tündérkertet. A pihenőpark a Balaton Fejlesztési Tanács ötmillió forintos támogatásával és önerőből készült el. Mellette kültéri kondipark létesült a Nemzeti Sportközpontok támogatásával. Mindkét új létesítmény hamar népszerű lett a látogatók körében.

Vella Zsolt arról is beszámolt, hogy 342 közvilágítási lámpát cseréltek LED-esre. A sportháznak a tavalyi év lett volna az első teljes éve, a járvány miatt azonban csak néhány hónapon át tarthatott nyitva. Ám ezen idő alatt is bebizonyosodott, hogy nagy igény van rá, akkor is, ha a fitnesztermet még nem tudták berendezni gépekkel.

Elkezdték a településen megtalálható nyolc kőkereszt felújítását is az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2,5 millió forintos pályázati támogatásával. Eddig öt feszület készült el.

 

Tervek az idei évre

A polgármester az idei évről elmondta, a tervek szerint nyáron már komolyzenei koncerteket rendeznek a művelődési házban, ahol helyet kapott a LEADER-program 13 millió forintos pályázatával nyert zongora. A hagyományos képzőművészeti tárlatokat ugyancsak megrendeznék, amennyiben a járvány nem szól közbe. A kisőrspusztai harangláb felújítására 1,5 millió forintot nyert a település az Emberi Erőforrások Minisztériumától, idén kezdődik a munka, amelynek során a harangot is pótolják.

A községháza külső szigetelése, homlokzatfelújítása és a nyílászárók cseréje ugyancsak az idei évi tervek között szerepel, a Magyar falu program 16 millió forintos pályázati támogatása segíti a korszerűsítést – írja a veol.hu.