A tiszteletbeli molnár (veol.hu)

Wöller Istvánt, a malmok kutatóját ünnepelték a héten a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, ahol  bemutatták a 90. születésnapjára készült, A tiszteletbeli molnár című kötetet is.


Wöller István 1929-ben született a Zala megyei Gétyén, előbb kovácsnak és lakatosnak tanult, később leérettségizett. Első munkahelye a veszprémi malom volt, jóformán egész életében a malomiparban dolgozott, bár nem molnárként, hanem jórészt karbantartóként. Munkája során annyira beleszeretett a malmokba, hogy kutatójuk lett. Mindent dokumentált, fotózott, interjúkat készített. Munkája nyomán számos kötet született, melyek a mai kutatók fontos forrásai lettek.

Mint Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke az ünnepségen fogalmazott, látszik, hogy a Jóisten Wöller Pista bácsit értékmentésre és értékteremtésre hívta el. – Neki köszönhető, hogy nemcsak a malmok dokumentációja, hanem például a malomipari vállalatnál dolgozók személyi anyagai is megmaradtak, hogy később nyugdíjat kaphattak. Hogy a molnárhagyatékok bekerültek közgyűjteményekbe, és most a kutatók rendelkezésére állva a régi korok gazdaságát és a malmok működését ez alapján tanulmányozhatják – mondta el Márkusné Vörös Hajnalka.

A szülőfalu, Gétye polgármestere, Talabér Lászlóné, Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere, Ács Anna néprajzkutató, Édes Gyuláné, a Veszprém-cserháti Társaskör Kulturális Egyesület elnöke, Szabóné Vörös Györgyi könyvtáros és Tölgyesi József, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület tagja köszöntötte az ünnepeltet, Csiszár Miklós, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület tagja pedig bemutatta az ünnepelt születésnapjára készült, A tiszteletbeli molnár című kötetet – írja veol.hu.