A tavaszi gombaterméshez sok csapadék kell (zaol.hu)

Az idei tél gazdag volt gombákban, a jó tavaszi terméshez azonban kiadós csapadékra lenne szükség, mert most nedvességhiánnyal küzdenek a földek. Ez persze az egész mezőgazdaság számára probléma.

Benkő Lajos gomba szakellen­őr, a Hévízi Termelői Piac vezetője elmondta, a télen is szedhető gombákból ebben a szezonban jó volt a felhozatal, akadt júdásfüle, fagyálló csiga- és késői laskagomba, valamint téli fülőke is. Utóbbi kettő gyógyhatással bír, és a kései pereszkékkel együtt egész hosszan, januárban is folyamatosan lehetett gyűjteni.

– Gomba most is van – tette hozzá a szakellenőr –, fafülgombából például egész szép a kínálat a természetben, és már itt vannak a piros csészegombák is, amelyek ugyan ehetők, de nincs különösebb étkezési értékük, leginkább ételek díszítéséhez használjuk őket.

A szakember a zaol.hu-nak elmondta: hamarosan megjelenik a tavasz első gombája, a kucsmagomba is, ehhez azonban márciusban bőséges eső kellene.

– Ebből tavaly nagyon rossz volt a termés, mert ahhoz, hogy a micéliumok a föld alatt „szeretkezzenek”, csapadék kell – fogalmazott Benkő Lajos. – Ha nincs a termőidő előtt legalább egy hónappal komolyabb eső, akkor a kucsmagomba nem bújik elő áprilisban. Az elmúlt évben így jártunk, reméljük, ezúttal jobb lesz a helyzet.

A Hévízi Termelői Piac vezetője leszögezte, a csapadékhiány az egész mezőgazdaságnak gondot okoz, a szabadföldi növénytermesztést pedig kifejezetten hátráltatja az, hogy ezen a télen gyakorlatilag nem volt hó. A fehér lepel ugyanis szükséges lenne az esetleges fagyok elleni védekezéshez, továbbá elolvadva némi vízutánpótlást biztosítana a földeknek. Havat azonban mostanában ezen a környéken nem láttak, szögezte le.

A MetNet által közzétett, február 10-én kiadott, az elmúlt 90 nap mérlegét bemutató térképen is az látszik: Zalában és a környező megyék egyes részein 20-30 százalékkal esett kevesebb csapadék az átlaghoz képest. A Dunántúlon alig akadnak olyan körzetek – jellemzően a Balatontól északnyugatra –, ahol legalább annyi vagy több eső hullott volna, mint amennyi szokott. A nedvesség tehát hiányzik a földekből, s ez nem csak a kucsmagombatermésre nézve probléma.

– A szokatlanul enyhe idő is veszélyes – mondta Benkő Lajos –, mert már kövérre híztak a szemek a gyümölcsfákon, viszont ha erre jön egy fagy, amire azért van esély ebben az időszakban, akkor idénre búcsút mondhatunk például az almának s akár a szőlőnek is.