Marad állami fenntartású a balatonfüredi iskola – a szülők döntöttek

A szülők nagy többséggel arra szavaztak péntek délután, hogy maradjon állami fenntartású a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola. A szavazásra azért volt szükség, mert a Veszprémi Érsekség kezdeményezte az iskola fenntartásának átvételét. A jogszabályok szerint az ügyben az intézmény 408 diákjának szülei hozhatták meg a döntést. A hirbalaton.hu információi szerint az egyházi átvételt 39 szülő támogatta a voksával.

A füredi állami fenntartású, de önkormányzati tulajdonban lévő iskolának 408 diákja van, amelynek 30 százaléka katolikus. A jogszabályok szerint 205 fenntartóváltás melletti igen szavazatra lett volna szükség a fenntartóváltáshoz, de a jelek szerint a katolikus családok egy része sem támogatta az egyházi kezdeményezést.

A szavazáson 244 szülő adta le voksát, ebből 205 arra, hogy maradjon a közkedvelt füredi intézmény továbbra is állami kézben, változatlan pedagóguskarral. Tegnap az iskola dolgozóinak és tanárainak 80 százaléka foglalt állást a szülőkhöz hasonlóan. Nekik csak véleménynyilvánítási joguk volt.

Az egyházi kezdeményezés felkavarta a kedélyeket az észak-balatoni városban, amelyről itt írtunk.

“Magyarországon nemigen volt még példa olyan ellenállásra egy iskola – lehetséges – egyházi átvételével kapcsolatban, mint aminek most, városunkban lehetünk tanúi” – írja a Balatonfüredi lakos vagyok nevű Facebook oldal adminisztrátora, ahonnan már tegnap törölték az időnként elszabadult kommenteket “Eötvös story vége” felirattal.

A továbbiakban a szülők egy része által aláírt petícióra sem lesz szükség, amit a tankerületnek és az önkormányzatnak továbbítottak, és amelyben kilátásba helyezték gyermekeik kivételét az intézményből fenntartóváltás esetén.