Az Irsai Olivér fajta szedésével rövidesen elkezdődik a szüret Veszprém megyében – írja a veol.hu.
Az országos szüret a csabagyöngye dél-balatoni szüretével indul, a megye pincészeteinek többsége azonban egy másik illatos fehér fajta, az Irsai szedésével kezdi meg a szüreti szezont.
– Jó termés várható, a szőlő mennyisége és minősége is megfelelő lesz idén – mondta el Fodor Gábor, a Fodorvin Családi Pincészet borásza. A borászat két területen termeszt Irsai Olivért, a fajtát augusztus közepén szüretelik.
– Ez a fajta jellemzően augusztus második felében érik, tavaly azonban a szokásosnál jóval korábban, már a hónap első napjaiban le kellett szüretelni. Idén is előbb kezdtük volna a szüretet, de az egy hónapos csapadékmentes időszak után a napokban lehullott 40–50 milliméternyi eső néhány nappal kitolta a szüret időpontját – magyarázta a borász. A pincészetnél a két területen mintegy nyolctized hektáron szüretelik az Irsait, ebből hét–nyolc tonna termést várnak, amelyből várhatóan 50–60 hektoliter must lesz.
– A többi illatos fehérhez hasonlóan az Irsait is 17–18 mustfokkal szüreteljük, a feldolgozás során a legfontosabb, hogy megmaradjanak a fajtára jellemző illat- és zamatanyagok – mondta a szakember.
Fodor Gábor hozzáfűzte: amennyiben a következő egy hónapban megfelelő lesz az időjárás – a sok napsütés és nyári meleg mellett érkezik elegendő csapadék –, akkor az átlagosnál jobb évjárat lehet az idei.