„A Siókom már nem kerülhető meg” (Siófoki Hírek)

Jövő nyáron kikerül a kötelező önkormányzati feladatok köréből a hulladékszállítás és -kezelés. Az állami koncessziót a Mol nyerte el 35 évre, s 2023 júliusától az olajtársaság, illetve partnerei, alvállalkozói végzik a hulladék begyűjtését, szállítását és feldolgozását. A Siókom jelenleg gyűjtő-szállító alvállalkozója a DBR Nonprofit Kft.-nek, melyet a régió három önkormányzati társulása, a dél-balatoni, a délnyugat-balatoni és a marcali hozott létre, továbbá üzemeltetője a somi hulladékkezelő telepnek.

 

A hulladékgazdálkodást három területre bontja szét a Mol a tervek szerint – mondta a Siófoki Híreknek Kerekes Roland.  Gyűjtés-szállításra, létesítmény-üzemeltetésre és a lerakók működtetésére. A gyűjtés-szállítást országosan hat régiókoordinátor végzi majd, a dél-dunántúli régió koordinátori szerepére a DBR-Siókom, valamint a nagykanizsai szolgálta-tó közös konzorciuma is ajánlatot tett. Ha ezt a jogot elnyerjük, akkor a nagykanizsai társasághoz és hozzánk tartozhat a pécsi, dunaújvárosi, szekszárdi, kaposvári, zalaegerszegi és siófoki térség, vagyis hét-nyolc jelenlegi közszolgáltató tevékenységének koordinálása – fogalmazott. Hozzátette:  rajtuk kívül még két pályázó van, bíznak benne, hogy szakmai felkészültségük alapján sikerül megkapniuk ezt a feladatot. A létesítmények közül a somi optikai és mechanikai válogatót üzemeltetné a továbbiakban is a Siókom, a somi és ordacsehi lerakókat pedig a DBR. Friss hír, hogy anno a hulladékgazdálkodás uniós támogatású megújítására (ennek keretében épült fel többek között a somi hulladékkezelő telep) létrejött régiós ISPA-konzorcium megnyerte az ordacsehi lerakó tulajdonjogáért indított birtokpert az NHSZ Zöldfokkal szemben. Ami még a Siókomot illeti, elképzelhető, hogy kötelező profiltisztítás miatt a gyűjtés-szállítás a DBR-hez kerül, de ez csak adminisztratív változást jelent.

A városüzemeltetési, zöldterület-fenntartási feladatok a Siókomnál maradnak.

“Úgy vélem, van jövője a Siókomnak, mely az elmúlt időszak fejlesztései által ma már megkerülhetetlen szereplője a térség hulladék-gazdálkodásának.”

-mondta az ügyvezető.

Év végéig eldől, kik lesznek a régiókoordinátorok, és jövő júliusban indul a rendszer, mely évi ötmillió tonna lakossági hulladék begyűjtését, ártalmatlanítását és hasznosítását jelenti. A dél-dunántúli régió felett diszponáló társaságra 895 település, félmillió ingatlan 300 ezer tonnányi vegyeshulladéka vár; a DBR jelenleg 113 településről 60 ezer tonnát gyűjt be. Kerekes Roland hozzátette: amit a lakosság érzékel majd a változásból, az az, hogy bővülni fog a hulladékudvarok nyitvatartása (a díjszabást az állami energetikai hivatal állapítja meg), és várható, hogy bevezetik az ételmaradékok elkülönített gyűjtését is. Továbbá – tette hozzá az ügyvezető