Balaton-parti Kft.: a siófoki sétány vállalkozói nem fizetnek a teraszukért, így nincs is mit elengedni

“A Petőfi sétány vállalkozói, bérlői egyetlen évben sem fizettek közterület-használati díjat, így most nincs is mit elengedni” – írja közleményében Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjének nyilatkozatát idézve a siófoki önkormányzat, mely 100 százalékban a cég tulajdonosa.

 

A közlemény szövegét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

„Siófok önkormányzata tovább sarcolja a Balaton-parti vendéglősöket – olvashattuk a Magyar Nemzetben egy Petőfi sétányos vállalkozó levele nyomán. A lap azt írja, hogy „joghézagra hivatkozva ugyanis nem közterület-használati, hanem bérleti díjat kérnek tőlük… Siófok ügyesen kijátszotta a törvényhozó szándékát, és bérleti díj jogcímen szedi be a pénzt… Az önkormányzat ezt a joghézagot kihasználva a vendéglátó egységek teraszaira is díjat ró ki, ezáltal a kormányzati segítség nem jut el azokhoz, akiknek azt szánták…”

A védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV.30.) Korm. rendelet 5.§ (3) rendelkezése szerint: „(3) A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

A Balaton-parti Kft. álláspontja szerint sem joghézag nincsen, sem arról nincsen szó, hogy a vendéglátó egységek teraszaira is díjat róna ki az önkormányzat. A sétány vállalkozói egyébként nem a várossal, hanem cégével, a Balaton-parti Kft.-vel állnak szerződéses viszonyban, s e bérleti szerződés része az is, hogy teraszokat is jogosultak használni.

„A Balaton-parti Kft. nem jogosult hatósági díj kiszabására – hangsúlyozta Pintér Tamás ügyvezető. – A bérlők esetében két gazdálkodó szervezet között megkötött bérleti szerződésről beszélünk, melynek feltételeibe nem szólhat bele és nem is szólt bele a Magyar Kormány.”

A kft. jogászának álláspontja szerint „a Balaton-parti Kft. a tulajdonossal, Siófok Város Önkormányzatával fennálló szerződése alapján jogosult Siófok város közigazgatási területén lévő egyes ingatlanok, köztük közterületek használatára, hasznosítására. A kft. az ingatlanokat bérleti jogviszony keretében hasznosítja bérleti díj megfizetése ellenében szerződéses partnerei részére. A Balaton-parti Kft. a siófoki Petőfi sétányon is jogosult a közterület meghatározott részét kereskedelmi, illetve vendéglátó tevékenység folytatása végett terasz céljára hasznosítani. Azon bérlők, akik a Balaton-parti Kft.-vel állnak szerződéses jogviszonyban, a területhasználatért nem közterület-használati díjat, hanem bérleti díjat fizetnek. Siófok városában közterület-használati díj kiszabására, s beszedésére kizárólag a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal jogosult. A közterület-használat engedélyezése, közterület- használati díj kiszabása, bírságolás jegyzői hatáskörbe tartozó hatósági eljárás. A Balaton-parti Kft.-vel szerződéses jogviszonyban álló bérlők a vendéglátó üzletek közterületen működő teraszai után ez idáig sem közterület-használati díjat fizettek, nem a tulajdonos önkormányzattal álltak szerződéses jogviszonyban, hanem a Balaton-parti Kft.-vel megkötött bérleti szerződéseik alapján voltak jogosultak a vendéglátó üzletek közterületen működő teraszainak használatára, s ez jelenleg sincs másként. Fentiek alapján a 168/2020. (IV.30.) Korm. rendelet 5.§ (3) rendelkezései a Balaton-parti Kft.-vel bérleti szerződés alapján jogviszonyban álló bérlők bérletidíj-fizetési kötelezettségét semmilyen módon és mértékben nem érinti, bérletidíj-fizetési kötelezettségük alól nem mentesíti a bérlőket.”

„A vendéglátós vállalkozók bérleti díja nem az önkormányzat kasszájába közvetlenül befolyó bevétel, hiszen a sétány tisztaságáért, karbantartásáért is felelős Balaton-parti Kft. éppen ezt a pénzt költi arra, hogy tisztaság, rendezettség fogadja a vendégeket az egész Balaton-part leglátogatottabb korzóján; s ez, vagyis a megfelelő körülmények biztosítása közös érdeke a vállalkozóknak, a turistáknak és a városnak is” – nyilatkozta dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester – áll a közleményben.