A Nyugat-Balaton térség kitörési pontja a turizmus mellett a kutatás-fejlesztés (Zalai Napló)

Fontos lépés egy-egy település részéről a munkahelyteremtés és az adóerő-képesség több lábra állítása. Ehhez igazán négy évszakossá kell tenni a Balatont, szerteágazó turisztikai kínálatot kell adni minden évszakban, elengedhetetlen a térségben található kistelepülések megerősítése  és az élelmiszer-feldolgozó és egyéb élelmiszer-logisztikai ipar megteremtése – véli Gyenesdiás polgármestere. 

 

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere a Zalai Naplónak elmondta: az irány jó, a mottójuk pedig nem más, mint a célokat eláruló „Fejlődő település, tervezhető jövő” mondat. S persze fontos a közösség, az együttgondolkodás, melynek mentén minden egyes területen – a gazdaságtól az idegenforgalomig, a programoktól a természetvédelemig – igazán jól működik a település.

Kifejtette: a vendég- és vendégéjszakaszám folyamatosan nő, a minőségben fejlesztett strandjaikra látogatók száma is emelkedik, a minőségi turizmus feltételei folyamatosan javulnak és az adóerő-képességük, vagyontörzsük is évről évre gyarapszik. A költségvetés szerkezete a saját és az adóbevételeknek köszönhetően jó arányokat mutat, a több lábon állás és a település élhető befogadó hangulata meghozta gyümölcsét. Mindez teljes mértékben hozzájárul ahhoz, hogy Gyenesdiásnak ne csupán a jelene, hanem a jövője is biztosított legyen – fogalmaz a polgármester.

Gál Lajos kifejtette: a térségpolitikát is csak összefogásban, együttműködésben látja kiteljesíthetőnek. Szerinte előremutató és eredményes törekvéseket kell tenni az együttműködésre, a térségmarketing és a gazdasági térségfejlesztés irányába. Fontos lépés egy-egy település részéről a munkahelyteremtés és az adóerő-képesség több lábra állítása. Ehhez igazán négy évszakossá kell tenni a Balatont, ami a gyönyörű táji és természeti környezet által biztosítható.  Hozzátette: szerteágazó turisztikai kínálatot kell adni minden évszakban. Nem férhet hozzá kétség, hogy a Nyugat-Balaton térség kitörési pontja a turizmus mellett a kutatás-fejlesztés, a térségben található kistelepülések megerősítése (helyi és egészséges termék előállításának felkarolása) és az élelmiszer-feldolgozó és egyéb élelmiszer-logisztikai ipar megteremtése.

Gyenesdiás – ilyen szempontból – már jó gyakorlatokat alakított ki, hiszen a településen már közel négyszer nagyobb az iparűzési adó, mint az idegenforgalmi adó. A mintegy 830 vállalkozóval megerősödött a termelő és szolgáltató szektor, a minőségi turizmust szolgáló vállalkozások mellett több cég telephellyel és székhellyel számos portfólió mentén van jelen, amely a továbbiakban is emeli a családok egzisztenciáját és fizetőképességét, önmagában a jólétét.

Gyenesdiás elegáns nagyközség, ahol a költségvetési szerkezetben jelentősebb arányt képvisel a saját és adó-bevétel (53 százalék), a pályázati forrásokkal (13 százalék) együtt, mint az állami normatív támogatások összege. Ez biztosítja a kiszámítható jövõképet és a tervezhető jövőt – véli Gál Lajos.