A napraforgó a legjobb táplálék a madaraknak télen (tvkeszthely.hu)

Bár az időjárás még nem indokolja, a várható fagyos időben elkezdhetjük etetni a madarakat. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy aki kirakja az eleséget, annak egészen tavaszig ezt folytatnia kell. A legjobb a szemes takarmány, de almát és cinkegolyót is kínálhatunk a szárnyasoknak.

A széncinege jellemzőit is ismertette Benke Szabolcs. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei helyi csoportjának elnöke hangsúlyozta, tapasztalata szerint sokan próbálják kenyérrel etetni ezeket az állatokat, azonban ezt nem ajánlja. Helyette inkább olajos magvakat kínáljuk számukra. A szakember felhívta a figyelmet, hogy abban az esetben, ha elkezdjük etetni a madarakat, semmi esetre se hagyjuk abba egészen tavaszig.

„Ennek azért van nagy jelentősége, mert odaszoknak úgy az etetőhöz a madarak, annyira hely hűek tudnak lenni, hogy várják a felkínált eleséget és igazából aki egy-két napot kihagy egy hideg téli időbe ezek a cinkefélék például egy ilyen másfél-két grammot is tudnak fogyni naponta. Tehát gyakorlatilag két nap kihagyás után már nem lesznek életben.”

Benke Szabolcs elmondta, a cinkefélék mellett pintyekkel, verebekkel, vörösbegyekkel és rigófélékkel is találkozhatunk a kertek etetőinél. Számukra sótlan vajat és marhafaggyút, kínálhatunk, a rigók kedvelt csemegéje pedig az alma és a sárgarépa reszelék.

Akik nem biztosak abban, hogy mit lehet adni a madaraknak, azoknak kínál megoldást a cinkegolyó. Micheller Szilárd szerint egyre gyakrabban fordítanak figyelmet a szárnyasokra télen az emberek.

 -A legtöbbet a napraforgót keresik az emberek. Cinkegolyót azt csemegének adjuk, mi mást nem árusítunk a madaraknak. Tehát a tápértéke miatt a napraforgó a legnagyobb, legjobb minőségű takarmány a madaraknak.”

Az eleségeket különböző madáretetőkbe, de akár tálakba is kihelyezhetjük az állatoknak. A szakemberek elmondták, a fagyos időszakban az ivóvízről se feledkezzünk meg – a Keszthelyi TV híradása szerint.