A NABE egy pusztaszemesi lakóházat díjazott az építészeti versenyen (fotókkal)

Az Év Balatoni Háza pályázaton a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) különdíját egy pusztaszemesi dióligeti lakóház nyerte el, amelyet az indoklás szerint “az egyszerűség, az átgondolt, letisztult formavilág és maximálisan a környezetbe való illeszkedés jellemez”. (A közelmúltban zajlott díjkiosztó ünnepségről és a többi díjazottról itt lehet olvashatni.)

 

A NABE képviselője e szavakkal indokolta a pusztaszemesi Dióliget lakóházát választó döntését a díjkiosztó ünnepségen:

“Az ingatlan a Balaton déli partjától 11 km-­re, a Séd-­patakvölgyében, Pusztaszemes település belterületén található. A tervező építész páros a saját családjának tervezte.

Az épületet az egyszerűség, az átgondolt, letisztult formavilág és maximálisan a környezetbe való illeszkedés jellemzi. A telek lejtős adottságát kihasználva az épület lábakon áll, így a lakótér a lombkoronák szintjén helyezkedik el, természetközeli érzetet teremtve. Az egyetlen nagy légtérből álló épületbelsőben az eltérő funkciókat belsőépítészeti elemekkel differenciálták, egyedül a kiszolgáló vizesblokk került zárt dobozba, melynek tetején egy kis galéria került kialakításra. A belsőépítészetben is az egyszerűségre törekedtek, szintén egyszerű, modern formákat használva.

Az épület léptéke is a tájra jellemző beépítéshez illeszkedik. Az épület építéséhez és burkolataihoz is jellemzően természetes, esetleg újrahasznosított anyagokat használtak fel.

Fontos tervezési szempont volt az építés minél egyszerűbb kivitelezhetősége, a minimális géphasználat. Előnyben részesítették a szárazépítési, szerelhető technológiákat, a helyszínen, vagy akár műhelyben előregyártható elemeket, így törekedve a minél kisebb környezeti beavatkozásra az építés során. Ennek köszönhetően a telek ma is fákkal, bokrokkal dúsan borított. A felhasznált, beépített műszaki megoldásokkal és tervezési elvekkel az üzemeltetés fenntarthatóságát biztosították, így végső soron az épület teljes életciklusára vetített minimális ökológiai lábnyom elérése volt a cél.

Követendőnek tartjuk, hogy a növényzetet csak minimálisan vágták ki, meghagyták eredeti állapotában.”

 

Építészek: Villányi Norbert és V. Marton Rozália (Vilma Stúdió Bt.)

Tartószerkezet: Ther Antal

Épületgépészet: Almási Zsolt és Kurunczi György

Épületvillamosság: Zentai Csaba

(fotók: pályázati anyag)