A magyarok fele tervez idén nyaralást (magyarhirlap.hu)

Érdekes úti célokat választanak a fiatalok, míg az idősebbek inkább otthon maradnak a nyári szabadság alatt – derült ki egy ez évi vakációval kapcsolatos felmérésből.

Mind a belföldi, mind a külföldi úti célok között első helyen szerepelnek a „vizes” helyek: tavak, tengerek vagy fürdőhelyek, ám a nyaralást erősen befolyásolja az anyagi helyzet is.

A magyar lakosság kicsivel több mint fele (54 százalék) tervez utazást idén nyáron, közülük a legtöbben (32 százalék) belföldi úti célban gondolkodnak. A nyaralók tíz százaléka külföldre készül, emellett 12 százalék bel- és külföldi utazást is beiktat a nyári szabadságába – derült ki a GfK idei nyaralási terveket vizsgáló ezerfős, országos reprezentatív felmérésének adataiból.

A nyaralás tervezését számos tényező befolyásolja, ilyen például az életkor. Az ötven évnél idősebbek körében már többségben vannak a nyaralást nem tervezők. A 20–29 évesek jellemzően küldföldre utaznak, velük ellentétben a 40-49 évesek szívesebben pihennek a határokon belül. Csak belföldi utazást az átlagnál nagyobb arányban terveznek a négy- vagy többfős háztartásokban élők (43 százalék) és a legalább két gyermeket nevelő családok (55 százalék).

Dörnyei Attila, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta: az idén határokon innen és túl is üdülést tervezők körében az átlagnál szignifikánsan többen vannak a most 20–29 éves Y generáció tagjai és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Úgy látják, hogy könnyebben terveznek egynél is több nyaralást az idejükkel talán szabadabban gazdálkodó vállalkozók, a szellemi munkát végző alkalmazottak és természetesen a magasabb jövedelmi státusúak (380 ezer forintnál több havi összjövedelemmel rendelkező háztartások). A külföldre és belföldre egyaránt utazók között felülreprezentáltak a Budapesten élők.

A jövedelem és az üdülési tervek közötti kapcsolat kézenfekvő, hiszen a nyaralás nem kevés pénzbe kerül. A havi 290 ezer forintnál kevesebb háztartási összbevétellel rendelkezők, a nyugdíjasok (61 százalék), valamint a szakmunkás végzettségűek (53 százalék) az átlagnál nagyobb arányban döntenek az otthonmaradás mellett.

A felmérés szerint a legkívánatosabb hazai úti cél idén is a magyar tenger: a belföldi utazást tervezők 46 százaléka a Balatonnál pihenne, közülük is leginkább a 15–19 éves korosztály (61 százalék), valamint a négy- vagy többfős családban élők (56 százalék) terveznek itt nyaralást. A külföldre utazók tudatosabbak: tízből kilencen már a tavasszal lefixálták úti céljukat. Az idén külföldi nyaralást tervezők körében Horvátország a favorit, az utazók 24 százaléka választja délnyugati szomszédunkat. Görögország, Erdély és Olaszország, de Spanyolország, Németország és Ausztria is az előnyben részesített országok között szerepel. A határokon kívüli utazás esetében a repülő egyértelmű vetélytársává válik az gépkocsinak.

Érdekes a 20–29 éves Y generáció választása: legtöbbjük ugyan európai utazást tervez, de nem a fenti „klasszikus” nyári desztinációkat célozza meg, hanem például Dániát, Írországot vagy Hollandiát. A tengerentúlra utazik tíz százalékuk, a többiek pedig Észak-Afrikát, Ázsiát és Ausztráliát célozzák meg.