A Magyar Vitorlás Szövetség elnökének visszahívását kezdeményezi hat elnökségi tag – FRISSÍTVE (MTI)

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöksége – a kilenc tagú elnökség hat tagjának javaslatára – a jövő keddi elnökségi ülés napirendjére vette, hogy október 28-ára rendkívüli közgyűlést hív össze, amelyen Gerendy Zoltán elnök visszahívását és – a szükséges jogi lépések megtétele után – elnökségi tisztújítást kezdeményez – közölték az MTI-hez eljuttatott közleményükben  Frissítés: Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke szombaton szintúgy az MTI-hez eljuttatott közleményben  reagált az elnökségi tagok nyilatkozatára.

 

Juhász Miklós, Kurucz Sándor, Náray Vilmos, Rutai István, Siklósi Máté és Sükösd Balázs pénteki közleményében jelezte, hogy az MVSZ elnökségi tagjainak többsége büszke arra, hogy az elmúlt két évben sikerült megoldani a szervezet legfontosabb feladatát: Balatonfüred városával és a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel közösen a Kékszalag Portban új otthont teremtettek a magyar vízi sportnak. Ezzel együtt a közleményt aláíró elnökségi tagok nem osztják Gerendy Zoltánnak azt a véleményét, hogy a szövetség jelenlegi vezetése képes megbirkózni a következő két év sokrétű, embert próbáló feladataival, és változást tartanak szükségesnek. Ezért kezdeményezik az elnök visszahívását.

Levelükben kiemelik: hogy a szervezet – miközben sikeresen menedzselte a Kékszalag Port felépítését -, számos olyan feladat megoldásával adós maradt, amelyeket az elnök programjában zászlajára tűzött. A gazdasági válság felszínre hozta azt az eredendő finanszírozási problémát, hogy az élsport és az utánpótlás-nevelés jelenlegi szinten történő fenntartása csak állami szerepvállalással lehetséges. Noha Gerendy Zoltán azt vállalta, hogy új forrásokat hoz be a szervezet gazdálkodásába, ebből mindössze annyi valósult meg, hogy felvetette egy a nagyhajós vitorlázókra kivetendő adó vagy díj gondolatát, ami „nyilvánvalóan szembemegy a tagok és az elnökség többségének akaratával.”

Szerintük ezen kívül nem sikerült megoldást találni a balatoni vitorlások kikötési problémáira és jelentős elmaradások vannak a versenytisztviselők képzése terén is, továbbá az élsport támogatására sem született hosszú távú megoldás. Nincs edzői életpálya-modell, és rendkívül nagy a lemorzsolódás az utánpótlásban 16 éves kor felett. A kilenc tagú elnökség tagjainak többsége nem osztja az elnöknek azt a törekvését sem, hogy a kérdések kezelésére a sportág versenyszintű működtetésében járatlan külső szakembereket vonjon be. Az ígéretek ellenére nem sikerült más társadalmi szervezetek meggyőzésével szövetségeseket találni a vitorlázás számára fontos ügyek jogszabályi kereteinek megteremtéséhez sem.

Az MVSZ – közgyűlésen elfogadott – stratégiájában szerepel a fenti kérdések megoldása, ám az elnök lesöpörte az asztalról azt a javaslatot, amely egy munkacsoportot hozott volna létre a stratégiai célok gyakorlati megvalósításához szükséges intézkedéscsomagok kidolgozására.

Amint a közleményben jelzik: „sajnos a korábban is meglévő törésvonalak konszenzusos kezelése az elnökségen belül az utóbbi két hónapban ellehetetlenült. Gerendy Zoltán többször is nagy horderejű kérdésekben, egyeztetés nélkül, rövid határidőkkel terjesztett be javaslatokat az elnökség elé, amelyeket a testület nem támogatott. Az elnök egyeztetés nélkül kezdeményezte a főtitkár más munkakörbe helyezését, valamint tervbe vette, hogy az MVSZ alapvető feladatait kiszervezi a Kékszalag Port létesítésére és üzemeltetésére létrehozott BVSZK Nkft.-be.”

Az aláírók jelzik, hogy noha a nézeteltérések felszámolására számos kísérlet történt, az elnök a megállapodásokat többször is figyelmen kívül hagyva újabb kísérleteket tett az egyértelműen elutasított döntések megvalósítására. Az ebből eredő folyamatos feszültség már az elnökség és az MVSZ szervezetének működőképességét fenyegeti.

Ezekért az elnökség hat tagja lemondásra szólította fel Gerendy Zoltán elnököt, hogy így nyissanak utat a működés megújításához szükséges lépések előtt. Mivel az elnök ragaszkodott a pozíciójához, az elnökség a tisztújítás mellett döntött. Szerintük széles körű, a tagság többségének felhatalmazását bíró, egységes vezetésre van szükség.

FRISSÍTÉS – Gerendy Zoltán közleménye (MTI)

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke szombaton reagált arra a pénteki közleményre, amelyet hat elnökségi tag adott ki, s amelyben jelezték, hogy október 28-ára rendkívüli közgyűlés összehívását javasolják, s az elnök visszahívását kezdeményezik. Ahogy fogalmazott: nem ragaszkodik a pozíciójához.

A szervezet vezetője azt írta, „az események alapján” várhatóan szükséges lesz a közgyűlés összehívása, s az elnökség személyi összetételéről a tagegyesületek hívatottak dönteni.  „A sajtóban megjelent hat elnökségi tag közleménye nem az MVSZ tagegyesületeinek határozata, de még csak nem is az MVSZ elnökségének határozata, hanem az elnökség hat tagjának saját, egyéni véleménye” – írta Gerendy Zoltán. Hangsúlyozta: a Magyar Vitorlás Szövetség a jelenlegi elnökség vezetése alatt, mandátumának félidejében sikeres két éven van túl.

„Talán ott hibáztam, hogy az általam vezetett szövetség által elért eredményeket kevesen kötik személyemhez. – fogalmazott. – A sikerek ellenére hat elnökségi tagunk úgy döntött, hogy személyes okoknál fogva nem kívánnak a Magyar Vitorlás Szövetség elnökével tovább dolgozni. Ez a jelenleg hat fő eredetileg három főről indult, majd vélhetően egyéni érdekek mentén felépített taktikai okokból további elnökségi tagokat vont be.”

Gerendy szerint az érintett elnökségi tagok pénteken megjelent sajtónyilatkozatukban közzétett magánvéleményükről sem az őket jelölő tagszervezetek tagjaival nem egyeztettek, sem az MVSZ tagegyesületeinek véleményét nem kérték ki.

„A közelmúltban kialakult váratlan elnökségi helyzet megoldására párbeszéd útján történő rendezést szorgalmaztam. Miután ez a törekvésem elutasításra került, ezért legutóbb már írásban azt jeleztem a hat érintett elnökségi tag felé, hogy elfogadom a folyamatosan lebegtetett lemondásukat, az azáltal adott lehetőséget a gyors, teljes tisztújításra. Személyem nem ragaszkodik a pozícióhoz, hanem sportszerű megmérettetést vállalva kívánom azt vagy újraválasztással megtartani, vagy visszaadni azoknak, akiktől a mandátumomat kaptam. Ez a véleményem azóta sem változott, az elnökről és az elnökségi tagokról döntsön azok véleménye, akik jogosultak dönteni erről és ne hat elnökségi tag szerezzen jogot az elnökség összetételének kialakítására.” – fogalmazott az elnök.