A levendula gyógyereje: otthon is termeszthetjük (egeszsegkalauz.hu)

Lila virágmezők ameddig a szem ellát, szedd magad, koranyár, Balaton – ez mind mind a levendula. De nem csak több hektáron érdemes levendulát termeszteni, hanem a kert egyik legmelegebb, leginkább napos részén is. Az egeszsegkalauz.hu leírta azt is, hogy miért.

1. „Az év gyógynövényét termesztem”
Elmondhatja mindenki, aki idén levendulatermesztésbe kezd. 2013 óta minden évben más gyógynövény kapja meg ezt a megtisztelő címet – idén a levendula. Kerttervezéskor fontos, hogy tudjuk hova szeretnénk ültetni, mert csak a napos és meleg helyet szereti.

2. Kevés gondozást igényel a levendula
Télen alszik, tavasszal újra kizöldül. Ekkor érdemes visszavágni, mert elősegítjük a bokrosodást. Jól alakítható, így akár gömbölyű bokorrá, akár alacsony sövénnyé is nevelhetjük. Akár szabadgyökeres, akár cserepes levendulát ültetünk, az ültetés utáni időszakban rendszeresen meg kell öntözni a palántákat, addig amíg meg nem erednek. Utána már nem igényel szinte semmi mást, csak napot!

3. Levendula más fűszerekkel együtt
Mivel a levendula fűszernövényként is felhasználható, a kertünkben tervezhetjük más fűszernövényekkel együtt is az ültetését: mentával, zsályával, citromfűvel, rozmaringgal, kakukkfűvel. Ideális sziklakertekbe is, mert talajigénye nincs, és szereti a meszes, tápanyagokban szegény földet.

4. A levendula erkélyen is jól érzi magát
Megél teraszokon és az ablakban is, fontos, hogy nagy virágcserépbe vagy dézsába érdemes ültetni, mivel bokrosodó növény. A locsolására ebben az esetben jobban kell figyelni, mintha kertbe lenne ültetve, mert nagyon száraz és forró nyarakon az edények túlforrósodhatnak.  Lakásban azonban nem él meg, így télen nem lehet bevinni a cserepes levendulát az otthonunkba. Ilyenkor is maradhat a balkonon, téli álma után tavasszal újra kizöldül a cserepes levendula is.

5. Levendula=tisztaság, nyugalom
A levendula felhasználási területe végtelen. Régen nagymamák ruhásszekrényének lakója volt, hogy elűzze a molylepkéket, ma már krémek, olajok, parfümök, szappanok, gyertyák, potpourrik készülnek belőle.  Az utóbbi években a gasztronómia is újra felfedezte magának a levendulát: készül belőle fagyi, szörp, süti, koktél és minden valamirevaló nyári kiülős helyen van már levendulás limonádé is. Persze továbbra is hasznos kiszárítva lemorzsolni, jó illatot ad a ruhák közé helyezett vászonzsákos levendula. A levendulának, mint gyógynövénynek egyik legkiemelkedőbb eredménye a nyugtató hatás– régebben Franciaországban a tanárok a gyerekek nyugtatására használták az iskolákban.

6. Tihanyban jó a levendulának – mediterrán életérzés a kertünkben
A Balaton félszigetén rengeteget süt a nap, márpedig ezt szereti igazán ez a növény. Amikor Bittera Gyula, a hazai levendulatermesztés meghonosítója francia levendulát ültetett Tihanyban, gyorsan kiderült, hogy az itteni levendula olaja magasabb minőségű, mint a Franciaországban termelt növényé. Az olaját többek között izomsérülésekre, húzódásokra is lehet használni. Megnyugtatja a gyulladásos bőrt, és fejfájás kezelésére is alkalmas, ha bedörzsöljük a halántékunkat. Csillapítja a napozás után megpirult bőrt.

És akkor jöjjön pár érdekesség az Év Gyógynövényéről a Tihanyi Levendula Manufaktúra gyűjtéséből:

A ’levendula’ elnevezés a latin ’lavare’, azaz ’mosni’ igéből származik, hiszen amikor az emberek még nem tisztálkodtak naponta, levendulával illatosították a ruhákat és az ágyneműt, ma is a potpourri egyik alapeleme. Sőt, Cleopatra a levendula illatával csábította el Marcus Antoniust és Julius Caesart.
Erzsébet királynő levendulateát ivott a gyomorbántalmaira és minden bútorát levendula-alapú anyaggal políroztatta, míg az ókori egyiptomiak mumifikálásra használták.
A kékes színű virágokon kívül, létezik fehér és rózsaszín levendula is – összesen 39 faj, 400 variációja ismert.
Európában a pestisjárvány ideje alatt az emberek levendulakarkötőt hordtak, mert azt gondolták ez megvédi őket a fertőzéstől.
Egy régi keresztény legenda szerint a levendula jó illatát annak köszönheti, hogy Mária a gyermek Jézus kimosott ruhácskáit erre a bokorra tette száradni.
A hagyományos kínai orvoslás is ismeri és fertőtlenítőszerként, gyulladáscsökkentőként, szülés megkönnyítésére, valamint a chi megfelelő áramoltatására használja.
A néphit szerint távol tartja a gonosz szellemeket, ezért ültették bejárat mellé két oldalt, és tették a házaspár lepedői közé, a veszekedéseket megelőzendő.
Szüléskor a szülő nő kezébe adták, hogy növelje az erejét és a bátorságát.
Keresztury Dezső egy verset írt az ihletésére.
A porcelán festészetben különleges lakkok készítésére is használják.