A legtöbb múzeum, látogatóközpont nyitva marad a Balaton régióban (turizmus.com)

A turisztikai szempontból frekventált tóparti és tó-közeli múzeumokat, képtárakat, látogatóközpontokat is sújtja az energiaválság, azonban a legtöbb hely télen se zárja be kapuit vagy csökkenti drasztikusan nyitva tartását a balatoni régióban – írja a turizmus.com.

Egyelőre nem tervez az energiaköltségek emelkedése miatt szigorú intézkedéseket állandó kiállításai és pálmaháza fűtési és világítási költségeinek visszafogása miatt a Helikon Kastélymúzeum, így a csillogó főúri enteriőr, a vadászati, a történelmi modellvasút vagy a hintókiállítás iránt érdeklődők továbbra is az őszi látogatási időben kereshetik fel az intézményt. Mint megtudtuk, október 8-án a Vadászati kiállítás hatalmas helyiségében rendezik meg a Vadászati Kultúra Ünnepét is.

A Balatoni Múzeum se változtat nyitvatartási idején, október 4. és 8. között pedig őszi táborba várják a régészet és a múzeumi értékek iránt érdeklődő fiatalokat és készülnek az Őszi Múzeumi Hónap programjaira is.

Hévíz képviselőtestülete szeptember 29-én hozott a helyi kulturális és közgyűjteményi intézményekre is érvényes energia-takarékossági intézkedéseket. Egy épületbe telepítve csökkentenék a Hévízi Televízió és a Hévízi Turizmus Nonprofit Kft. energiaköltségeit, visszafognák az I. Festetics György Művelődési Központ kiadásait, a téli időszakban szüneteltetik a fürdőváros díszkivilágítását, és a Pénzügyminisztérium jóváhagyásával növelnék az idegenforgalmi adó felső határát is.

Változatlan marad a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tóparti és tó-közeli látogatóközpontjainak nyitva tartása, így továbbra is várja az érdeklődőket többek közt a Tihanyi Levendula Ház, a Füredi Lóczy-barlang, a Berek világa, a Kis-Balatoni Látogatóközpont és a tapolcai Malom-tó is – tudta meg a portál a BfNP igazgatóságától.

Balatonfüred kulturális intézményeit se zárják be, hogy ezzel spóroljanak az energiaköltségeken. Így az őszi időszakban is várja a látogatókat a Jókai Emlékház, a Vaszary és a Kisfaludy Galéria, a Városi Múzeum, a Bodorka Látogatóközpont, a Vitorlás Múzeum és a Zsidó Kiválóságok Háza. “A Füredre látogatók az energiaválság közepette is a Kultúra Városában érezhetik magukat – mondta el szerkesztőségünknek Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke.

A siófoki Kálmán Imre Emlékházat takarékossági okok miatt október 1-től 2023. május 31-ig zárva tartatja a helyi önkormányzat, és nem kap díszkivilágítást a város több köztéri szobra, utcája, tere sem. A turizmus.com úgy tudja, hogy a balatonföldvári kilátó és a Hajózástörténeti Múzeum azonban látogatható lesz az őszi-téli hónapokban és a szárszói József Attila Emlékházat is felkereshetik az irodalom iránt érdeklődők.