A legmodernebb daruval vigyáznak a Balaton környékén élőkre (sonline.hu)

Európai uniós projekt keretében új eszközzel gyarapodott Marcali város hivatásos tűzoltó-parancsnoksága – tudta meg a sonline.hu.

Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén elnevezésű uniós projektből finanszírozott eszközt szeptember 12-én vehette át a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az új kosaras emelőgépnek is köszönhetően a legmodernebb technika vigyázza a Balaton környékén élők és a nyaralók biztonságát.

Az elmúlt évek rendkívüli időjárási helyzeteit követő károk felszámolása során bizonyossá vált, hogy szükség van mozgékony, szűk helyeken is jól manőverezhető eszközök alkalmazására. A most átadott emelőgép ennek a feltételnek is eleget tesz.

Az EuropeLift által gyártott TR18GT típusú eszköz egy felsőkategóriás, gumilánctalpas, kosaras emelőgép. A magasból mentési munkák jelentős része nagy hatékonysággal végezhető el ezzel a géppel. 18 méteres munkamagasságával és 7 méteres oldalkinyúlásával nagy mozgékonyságot biztosít a magasban. Karos teleszkópos rendszerű gémszerkezetét kiegészíti a kosárkar és kosárforgatás is, így kitűnően lehet manőverezni vele szűk helyeken is.

A nyomatékhatárolással ellátott teleszkópgém optimálisan, a terheléstől függően engedi kitolni a teleszkópot. Teherbírása lehetővé teszi akár két ember egyidejű munkavégzését is a magasban. Az emelőgép mobilitása egyedülálló, kompakt kivitelének köszönhetően stabilan vontatható közúton és autópályán is. A hidraulikus kitalpalás gyors pozicionálást biztosít a munkaterületen, növelve ezzel a beavatkozások gyorsaságát.

A munkakosárból és az alsó vezérlőpanelről minden egyes funkció egyaránt fokozatmentesen szabályozható, ami elengedhetetlen a munkaterület precíz megközelítéséhez.

Az emelőgép átadásával még nem zárult le a Balaton régió fejlesztését célzó projekt, hiszen év végéig még számos új eszközzel és felszereléssel gyarapodik a katasztrófavédelem.