A legidősebb aktív vízimentő és unokája együtt vigyáznak a balatoni fürdőzőkre (Képmás)

Halász Géza 77 éves, ő a legidősebb aktív vízimentő Magyarországon. Vágvölgyi Zóra betöltötte a 16-ot, pár nap híján ő a legfiatalabb vízimentő az országban. Ők ketten nagyon szeretik egymást, nagypapa és imádott lányunokája ezentúl együtt is vigyáznak a strandolókra a Balaton partján.

(Fotó: VMSZ Média)

Halász Géza akkor lett vízimentő,  amikor 60 évesen nyugdíjba ment. A kislány Zamárdiban dolgozott egy étteremben, és a helyi vízimentő hozzájuk járt enni.

Engem akkor nagyon foglalkoztatott, hogy hogyan leszek aktív nyugdíjas. A lányom megkérdezte, hogy hol kell vízimentőnek jelentkezni, és elkérte a telefonszámukat. Nem gondoltam, hogy egy öreg bácsinak sikerülhet, de féltem, hogy ha nem lesz semmi munkám a nyáron, belebolondulok. Elmentem a képzésre, úgy éreztem, a francia idegenlégióban vagyok, amikor elkezdtük az edzéseket. De 60 évesen is tudtam teljesíteni vizsgát.

– mondta el a Képmás Magazinnak.

Kifejtette: Zamárdiban dolgozott hosszú évekig, és jönnek sorra a gyerekek, akiket látott pelenkásan, most meg már a barátjukkal, barátnőjükkel jönnek. Tavaly Balatonszemesen felfedezte magának az egyik kempinget, most ott szeret lenni, mert az egy paradicsom a vízimentőnek. Ott ugyanis 80 százalékban gyerekes családok vannak: ha szól, hogy másodfokú viharjelzés van, rebbennek ki a vízből, még sípolni sem kell.

Úgy látom, hogy szeretnek, kedvesen odajönnek hozzám, a nevemen szólítanak. Megállítanak, akik tavaly is itt voltak, hogy „Géza bácsi, de jó, hogy idén is maga van itt; maga még azt is megkérdezi, hogy bekentem-e magam.” Büszke vagyok rá, hogy nem volt egyetlen mentésem se 18 év alatt.

– fogalmazott.

Unokája, Vágvölgyi Zora elmondta:   a nagypapa és a szülei tanították úszni a Balatonban. Egész kicsi kora óta kijár a papával, ment vele körbe a strandon, és amikor kicsi volt, akkor lefekvés előtt mesélt vízimentős sztorikat.

Kifejezetten szerettem volna olyan nyári munkát vállalni, amivel segítek az embereknek, mert sok barátom, ismerősöm van a járvány hatása alatt, és ezzel a munkával legalább tudok abban segíteni, hogy ne veszítsenek el az emberek még több embert az életükből, mint amennyit eddig elveszítettek.

– fogalmazott.