A „látott hal” ünnepét tartják a hétvégén Tihanyban

Pénteken kezdődik a már hagyományos Garda-fesztivál Tihanyban. A rendezvényt 15. alkalommal tartják meg a településen, ahol családi programokkal, halászléfőző versennyel, halkóstolóval, utcazenével várják a látogatókat. A program díszvendégeként Várpalota mutatkozik be a Balaton-parti településen.

A garda balatoni halászatnak különleges módszere a régmúltba nyúlik vissza, szinte kezdetektől fogva sajátossága volt Tihany történelmének. A földrajzi adottságok lehetővé tették, hogy teljesen egyedi módszert alakítsanak ki. A halászok a település magaslatain a halraj mozgását figyelő őrszemek útmutatásai alapján próbáltak minél több halat a hálóba keríteni. Ezért is nevezték el a gardát látott halnak.

Ha valami, úgy a “látott halra” való halászat avatja a Balatont “magyar tengerré”, mert a halászat e módja szakasztott mása az észak tengerein folyó heringhalászatnak, avval az egy különbséggel, hogy a mig a heringhalász csülkökön magasra hágva lesi a halak seregeit, a tihanyi hegyenjáró őrhelyét a föld izzó keblének lehellete hányta föl kellő magasságra; hegyet készített a lába alá – írta a tihanyiak különleges halfogási szokásáról Herman Ottó.

2002-ben néhány tihanyi vállalkozó hozta létre az első rendezvényt, tisztelegve a település halászmúltja előtt. A hagyományőrző program mára Tihany egyik leglátogatottabb, és a Balaton-felvidék egyik legnagyobb szezonzáró eseményévé nőtte ki magát.

Tósoki Imre polgármester a rendezvény kapcsán korábban az MTI-nek elmondta, hogy a város néhány vendéglátóhelye gasztronómiai ínyencségekkel készül a fesztiválra.

(12:40)