Hivatalosan is kitűzték a választások idejét: június 9

Hivatalosan is kitűzte a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választást Sulyok Tamás köztársasági elnök – a Sándor-palota szűkszavú közleménye kedd délután jelent meg. Idén először lesz egy napon a két választás, június 9-én. 89 napja maradt a pártoknak és a jelölteknek a felkészülésre – írja a telex.hu.

 

A választás kitűzése pusztán formalitás, hiszen az időpontot már tavaly május óta tudjuk. Az uniós nagykövetek akkor döntöttek arról, hogy a tagállamokban június 6. és 9. között kell megtartani a 2024-es EP-választásokat. Mivel Magyarországon a választási törvény szerint csak vasárnap lehet választás, ezt kizárólag június 9-ére tűzhette ki a köztársasági elnök.

Aznap nem csak a magyar EP-képviselőkről döntünk. Idén először egy napon tartják az EP- és az önkormányzati választásokat. Az Országgyűlés fideszes kétharmada 2022-ben a költségcsökkentésre hivatkozva hozta ezt a szabályt. Kocsis Máté szerint az állam 9-10 milliárd forintot spórolhat az összevont választásokkal. Ez 0,66-0,73 százaléka annak az 1360 milliárd forintnak, amit a G7 számításai szerint a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal 2015 és 2023 között az állami szereplők kommunikációs és rendezvényszervezési feladataira költött.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleménye szerint a jelölő szervezetek a választás kitűzésének napjától, azaz kedd délutántól kérhetik nyilvántartásba vételüket a területi és a fővárosi választási bizottságoknál, valamint a Nemzeti Választási Bizottságnál.

 

A kampányidőszak

A hivatalos kampányidőszak április 20-án, a szavazás napja előtti ötvenedik napon indul.
Az utolsó ötven napban a jelöltek és szervezeteik teleplakátolhatják az országot, bizonyos keretek között ingyen hirdethetnek a médiában, és könnyebben lehet választási gyűléseket is szervezni.

Az ajánló íveket legkorábban április 20-án reggel vehetik fel a Nemzeti Választási Irodától a jelöltek és szervezetek, ekkor indul az aláírásgyűjtés. Az EP-választáson a listaállításhoz legalább 20 ezer aláírást kell összegyűjteniük a pártoknak, és a listákat az ajánlásokkal együtt legkésőbb a szavazást megelőző harminchetedik napon, azaz május 3-ig kell leadniuk a Nemzeti Választási Bizottságnak.

 

Ajánlásgyűjtés

Április 20-án kezdhetik gyűjteni az ajánlásokat az önkormányzati választás polgármester- és képviselőjelöltjei is. A főpolgármester-jelöltnek minimum 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlására van szüksége az induláshoz. Polgármesterjelölt pedig az lehet, akit a 10 000-nél kisebb lakosú településeken a választópolgárok legalább 3 százaléka, a 10  000-100 000 fős népességű településeken 300 választópolgár, míg a 100 000-esnél nagyobb városokban legalább 500 választópolgár ajánl.

A jelölteknek nem lesz sok idejük az ajánlásgyűjtésre. A képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon, május 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. A kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni.

Az ajánlásokat a helyi választási irodák három napon belül ellenőrzik, és ha minden rendben van, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a jelölteket és listákat. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb május 11-én már pontos névsorunk lesz arról, hogy kik szerepelnek majd a szavazólapokon.

 

EP-választás

Az EP-választáson 21 magyar európai parlamenti képviselőről dönthetnek a szavazók, az önkormányzati választáson pedig Budapest főpolgármesterét, 3177 polgármestert, körülbelül 16 500 települési, 432 vármegyei és 33 fővárosi önkormányzat képviselőt választanak. Az öt éve megválasztott, és jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők, illetve településvezetők megbízatása október 1-jéig tart, azaz közel négy hónapos átmeneti időszak lesz a választás után.

Az NVI adatai szerint a választásokra várhatóan 33,8 millió darab szavazólap készül, ami egy féle EP-szavazólapot, 7800-féle önkormányzati és 2200-féle nemzetiségi szavazólapot jelent. A választások lebonyolításában nagyságrendileg kilencvenezer bizottsági tag, húszezer választási irodai munkatárs és körülbelül nyolcszáz külképviseleti választási irodai tag vesz részt.

Április 4-étől lehet benyújtani a választásokkal kapcsolatos kérelmeket, például az átjelentkezéshez, a mozgóurna igényléshez, vagy ha az EP-választáson valaki külképviseleten szeretne szavazni. A kérelmeket interneten, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában le lehet adni. Az NVI április 19-ig küldi ki a tájékoztató leveleket a választóknak arról, hogy a lakcíme alapján melyik szavazókörhöz tartozik. Az átjelentkezési kérelmeket legkésőbb május 31-én 16 óráig kell benyújtani.

 

Újításokkal is készül a választási iroda

Az NVI tájékoztatása szerint az idei választásra több újítással és fejlesztéssel készültek. Megújult például a Választási Tájékoztató Rendszer (VTR), amely választások kitűzését követő naptól lesz elérhető a valasztas.hu oldalon, és ahol a választási adatokat, eredményeket lehet majd követni. A választási iroda honlapján a magyar mellett angol, német, francia és spanyol nyelven is hozzáférhetőek lesznek a választók számára fontos információk.

2023. december 1-jétől az online kérelmek benyújtása után az esetek többségében már néhány másodpercen belül értesítenek a döntésről. A „KITAJ” (Kit ajánlottam?) nevű szolgáltatással idén is otthonról ellenőrizheti bárki, hogy melyik jelölt vagy jelölő szervezetet ajánlóívére kerül fel az adata. Erre először a 2022-es választás előtt volt lehetőség, akkor az ország több pontjáról is jelezték olvasóink, hogy visszaéltek az adataikkal, tudtuk és akaratukon kívül kerültek fel a Gődény György-féle Normális Élet Pártja jelöltjeinek ajánlóívére.

Az NVI ezen kívül választási füzetekkel segíti a jelöltek és jelölő szervezetek munkáját, oktatófilmet készítettek a választási bizottságok tagjainak, és tájékoztató filmek is lesznek a választóknak, melyek a választásokkal kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazzák. A videók a közszolgálati csatornákon, valamint interneten is elérhetőek lesznek – írja a telex.hu.