A kormány erősíteni kívánja a magyar vállalkozások digitális fejlődését (kormany.hu)

A magyar nemzeti össztermék 25 százalékát a digitális gazdaság állítja elő, a szektor mintegy 400 ezer embert foglalkoztat, ez a harmadik legmagasabb arány az Európai Unióban – jelentette ki Varga Mihály a X. Infotér konferencián, Balatonfüreden. A pénzügyminiszter elmondta, a kormány ezért jelentős forrást, 137 milliárd forintot biztosít a vállalati digitalizáció fejlesztésére.

A tartósan magas ütemű növekedéshez nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése, ezért is fontos, hogy a magyar gazdaságban továbbra is a magas hozzáadott értékű beruházások domináljanak, így például a gyártósorok automatizálása és a robotok alkalmazása terén – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: ezzel összhangban vezette be a Nemzeti Adó és Vámhivatal többek között az online pénztárgépek és számlák használatát, az elektronikus adóbevallást és az elektronikus ügyintézést.

A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy régiós összevetésben még van tere a digitalizáció fejlesztésének a kis- és középvállalkozásokat, a közszolgáltatások megoldásait és a lakosság digitális készségeit érintően.

Varga Mihály kiemelte, hogy a digitális korszakban a fejlődés lehetőségét az innovációs versenyben megszerzett pozíció jelenti. Magyarország ebből a szempontból ígéretes helyzetben van, mert számos iparágban vannak olyan magyar vállalatok, amelyek a világ élvonalába tartoznak kutatás-fejlesztési tevékenységüket illetően is.

A miniszter megjegyezte, hogy a magyar gazdaság a nemzetközi tendenciákkal szemben továbbra is jól teljesít, amelyet a nemzetközi szervezetek is elismernek.