A kóbor állatok miatt emelték a bírságok összegét Zalakaroson (zaol.hu)

Egyre több lakossági panasz érkezett az elmúlt időszakban a közterületeken gazda nélkül kóborló kutyákkal kapcsolatban, ezért a Zalakaros képviselő-testülete szigorította az állattartásról szóló rendeletet.

 

Mint azt Novák Ferenc, a fürdőváros polgármestere elmondta: sajnos számos kutyatulajdonos nem figyel rá, vagy nem veszi észre, hogy kiszökik a kedvence a kertjéből, a telekről az utcára. Ez elsősorban a gyerekekben, illetve az idősekben kelt rémületet, és még veszélyt is jelenthet. Az utóbbi időkben megszaporodott a lakossági bejelentések száma, emiatt került sor a rendeletmódosításra.

A szabályok szerint bekerítetlen ingatlanon tilos ebet tartani, s bekerítetten is csak úgy lehet, ha az állat sem a szomszéd ingatlanra, sem a közterületre nem tud onnan kijutni. Azt is leszögezi a rendelet: kutya közterületen csak pórázon sétáltatható, ám játszótérre még azzal sem vihető be.

Támadó, kiszámíthatatlan természetű ebeket közterületen szájkosárral kell ellátni, az eb által okozott esetleges sérülésekért az állattartó felel. Ha az elcsatangolt állatot a gyepmester altatással fogja be, 5000 forintot, ha altatás nélkül, akkor 2500 forintot kell fizetnie az állat gazdájának. A befogott állat tartása napi 250 forintba kerül.