A kiegészítő kedvezmények tarthatják életben a CSOK népszerűségét

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény beveztése óta már több mint 200ezer család számára jelentett segítséget az ingatlanvásárlásban. A támogatási forma a következő évben biztosan elérhető lesz a családok számára és a parlament elé benyújtott adózási törvény módosítási javaslatai alapján pedig a támogatással vásárolt ingatlanoknál továbbra is elengedik az illetéket, amely továbbra is népszerűbbé teheti a CSOK-ot. A Credipass szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat és elemezték a piacot.

A családi otthonteremtési támogatási összeg 2016 óta változatlan, azonban a jelenlegi fokozatosan dráguló hitelkörnyezetben a CSOK mellé felvehető végig fix 3%-os kamattámogatott hitel és az illetékmentesség jelentős, több millió forinttal teszi vonzóbbá a támogatást. Az illetékmentesség köre az októberben a parlament elé benyújtott adózási törvény módosítási javaslatai alapján jövőre is megmaradhat a CSOK-os vásárlók körében, sőt a javaslat alapján kiterjesztik a tetőtérbeépítéssel keletkező új lakások körére is, amely eddig nem volt benne az illetékmentesség körében.

„Ezeknek a finomhangolásoknak köszönhetően vált fokozatosan egyre kézzelfoghatóbb segítséggé a CSOK és maradhat az is a 2023-as évben. Napjaink folyamatosan emelkedő kamatszintjei mellett pedig a 3%-os, végig fix kamattámogatott „CSOK-kölcsön” még tovább enyhíti a kamatnyomást és vonzó lehetőséget nyújt az otthonteremtőknek. A hitelfelvételi kedv mérséklődésével a bankok a pénzügyi szakértőkön keresztül egyedi kedvezményekkel csábítják magukhoz az ügyfeleket, így nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos az alapos tájékozódás és a szakértő segítség igénybevétele egy hitelügylet során.” – tette hozzá a szakértő.

A meghosszabbított, jövő évben is igényelhető otthonteremtési támogatások közé tartozó Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagyis a CSOK 2015-ös bevezetése, valamint 2016-os bővítése óta 200 ezernél is több család számára nyújtott milliókat jelentő segítséget az otthonteremtésben. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a gyermekvállalási kedvet is ösztönző támogatást 2021-ben rekord mennyiségű, 40 ezer család igényelte, ami 127 milliárd forintnyi hozzájárulást jelentett. Ezzel indulása óta a 680 milliárdot is meghaladta az e célból folyósított összeg. „A Credipass pénzügyi szakértőinek segítségével beadott CSOK igénylések aránya szintén 2021-ben volt a legmagasabb, az összes hitelügylet százalékában országos szinten, negyedévente átlagosan 26%, ami 2020-hoz képest közel 5 százalékpontos emelkedést jelent. Az idei év első három negyedévének átlagos adatai ugyanakkor országosan 3,8 százalékpontos mérséklődést mutatnak.” – ismertette Fülöp Krisztián.