A horgászok éve lehet az idei a Balatonnál (infostart.hu)

Nagyon erős horgászelőszezon volt a Balatonnál, lassan melegszik fel a víz, ezáltal szépen, folyamatosan lehet halakat fogni a parton. Erről a Magyar Tenger Horgászegyesület elnöke beszélt az InfoRádióban.Domina Balázs, a civil szervezet vezetője elmondta, nagyon reménykeltő ez az időszak, bár hozzátette, hogy egy jó nyári turisztikai szezon, mint amilyen a tavalyi is volt, nem feltétlenül kedvezett a jó horgászszezonnak, hiszen a meleg víz már nem annyira jó a halfogás szempontjából.

“Most leginkább a ponty van terítéken, mert ilyenkor tavasszal ragadozó tilalom van. Ősszel balinokat és süllőket fognak inkább, akkor tilalom sincs” – tette hozzá Domina Balázs.

Mint mondta, folyamatos a harc az orvhalászat visszaszorításában, “erről a balatoni halgazdálkodók és halőrök tudnának mit mondani”, de a személyes véleménye az, hogy egyre kevesebb az orvhalász, egyre kevesebb a bejelentés.

Ma egy horgászengedély kiváltásához horgászvizsga letételére van szükség, ennek során az aktuális információk tudásáról kell számot adni a horgászjelöltnek. A tananyag nem bonyolult, de a part menti ismereteket mind kell tudni ahhoz, hogy valaki horgászhasson a magyar tengerben.

A cikk és a kapcsolódó hanganyag itt megtalálható.