A hét második felében a Balatont is eléri a hőhullám

A várható rendkívüli meleget afrikai eredetű légtömegek okozzák, amelyek a mediterrán területek fölött áthaladva érik el a Kárpát-medencét. Az első hullám már szerdán 33 fok körüli legmagasabb hőmérsékletet okoz, amelyet egy, a késő esti órákban északnyugatról érkező hidegfront fog várhatóan kissé enyhíteni. Ennek a légköri „öblítésnek” köszönhetően csütörtökön nem lesz rendkívül meleg, de a 31-32 fokot így is eléri a legmagasabb nappali hőmérséklet a Balaton térségében – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a HírBalaton megkeresésére.

 

A következő afrikai eredetű léghullám pénteken árassza el a térséget, ekkor – a jelenlegi számítások alapján – 36 fok körül alakul a nappali maximum hőmérséklet. Pénteken a szaharai eredetű poros levegő is hozzájárul majd a sivatagi hangulathoz.

Az idei nyár első kemény hőhullámának előreláthatóan egy szombat hajnalban érkező hidegfront vet véget.

Hűsölésre érdemes a Balaton partot választani, annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete akár 27 fok körülire is emelkedhet, ez a parton lényegesen csökkentheti a 10 fokkal is melegebb levegő hatását.

A forró és száraz idő ellenére érdemes figyelni a viharjelző rendszerre.  A megélénkülő délnyugati, illetve a szárazon érkező hidegfrontokkal északnyugatira forduló és megerősödő szél miatt viharjelzések kiadása is szükséges lehet – figyelmeztetett Horváth Ákos meteorológus.