A hazai termékekről szólt a Burgonyafesztivál Gyenesdiáson (tvkeszthely.hu)

A hazai krumpli volt a főszerepben idén is a gyenesdiási Burgonyafesztiválon. A programot tizenegyedszer szervezték meg a piacon. A különböző fajták bemutatói mellett vásárral és burgonyás ételekkel várták az érdeklődőket – írja a tvkeszthely.hu.

Folyamatosan sütötték a hasábburgonyát, főzték a paprikás krumplit a fesztiválon. A Nagyrécsei Hagyományőrzők krumplis lángost, savanyú burgonyalevest, tócsnit és dödöllét is kínáltak a látogatóknak. Nagy volt az érdeklődés a burgonyás finomságok iránt, a hölgyek szinte nem győzték készíteni a kóstolókat.

„Nagyon fontos az, hogy együtt legyünk. Együtt legyen a társaság, nagyon sok éve együtt megyünk versenyekre, dödöllefesztiválokra és ide is meghívást kaptunk. Amit a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultunk ezt igyekszünk a fiatalabb generációnak is átadni és példát mutatni ahhoz, hogy milyen egy összetartó csapat.” – osztotta meg Gerencsér Mária.

A MATE Burgonyakutató Állomás ebben az évben is elhozta termékeit. Az érdeklődők tájékoztatást is kaphattak a fajták felhasználásáról. A legújabb, Balatoni Sárga nevű, vegyes hasznosítású burgonyát is bemutatták.

„Nekünk is vannak ugye korai érésű fajtáink, mint a Balatoni Rózsa és a Botond. Ezen csodálatosan teremtek az idén itt Keszthelyen is és máshol is az országban. Megint csak bebizonyosodott az, hogy azok a fajták, amelyek itt helyben lettek előállítva és kimondottan ezekre az éghajlati körülményekre lettek kiválogatva, ami idén is jellemző volt ránk, azok jobbak külföldről idehozottaknál. Jobban viselik a körülményeket.” – ismertette Dr. Polgár Zsolt intézményvezető.

A program célja, hogy felhívják a figyelmet a hazai termékek fontosságára. Gyenesdiáson évek óta működik az Egy ház, palántázz mozgalom, mely a saját magunk által megtermelt zöldségekre és gyümölcsökre helyezi a hangsúlyt.

„Az ínséges szárazság ellenére is azért kigazdálkodtak a termelők, akik a kiskertjükben, előkertjeikben előszeretettel ültetnek palántát. És én azt hiszem, hogy beérik mindannak a gyümölcse, amit mi elindítottunk 11 éve, beérik az a gyümölcs is, ami egyfajta jó gyakorlatot ad mindenki számára. És talán egy jó minta a gyermekeink számára is, hogy hogy lehet egészségeset fogyasztani és hogy kell egészségesen élni.” – mondta el Gál Lajos polgármester.

Az eseményre meghívást kapott Wichmann Anna, az Annuskám gasztrobloggere is, akitől főzési és sütési tippeket kaphattak az érdeklődők.