A halmennyiség és a horgászjegy ára is emelkedik a Balatonon

A 2020-as esztendőben megemeli a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a horgászjegyek árát, ugyanakkor az ifjúsági valamint  gyermekeknek szóló tikettek ára változatlan marad. A társaság a döntését azzal indokolja: szeretné még inkább népszerűsíteni a sportot a fiatalok körében. A Halgazdaság a következő esztendőre még több hal telepítését tervezi a Balatonba. 

(Fotó: balatonihal.hu)

A horgász a megváltott jegyárért cserébe számos szolgáltatást kap – hívja fel a figyelmet a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a honlapjára feltöltött összefoglalóban. Elsősorban a lehetőséget kapja, hogy az ország egyik legszebb vizén rekreációs tevékenységet végezzen, kikapcsolódjon és szabályozott keretek között akár 100 db méretkorlátozással védett halat is haza vihessen. A BHNp Zrt. gazdálkodása 80%-ban erre a bevételre épül. Mivel a cég nonprofit elven működik és közhasznú feladatot lát el, az eredmény visszaforgatásra kerül a horgászturizmus és a Balaton halállományának fejlesztésébe. A jegybevételből finanszírozzák a haltelepítéseket (amelynek háttere a tógazdasági haltermelés), a halőrzést (ide tartozik a haltetem begyűjtés is), továbbá értelemszerűen a bérköltségeket is.

A gazdálkodásuk az elmúlt időszakban hatékonyabbá vált, a haltermelés hozama jelentősen nőtt. A halászat 2013. december 5-i leállításával egy veszteséget termelő ágazat szűnt meg, ezt követően pedig évről-évre több horgász látogatott el a Balatonhoz, így a horgászjegy árbevétel is emelkedésnek indult – így indokolja a társaság, hogy évekig nem változtatott a tarifán. Hozzáteszik: azonban a jegyforgalom növekedésének üteme 2019-re lassuló képet mutat, a költségek további emelkedése pedig már egyértelműen szükségessé teszi a horgászjegyek árának emelését. Ugyanakkor az ifjúsági, gyermek és turista jegyek árain nem változtattak azért, hogy a fiatal korosztályoknak és a kezdő vendéghorgászoknak minél könnyebben elérhető legyen a horgászat, mint kikapcsolódás.

Az összefoglaló kitér arra is, hogy a társaság éves pontytelepítési kötelezettsége 300 tonna a két- és háromnyaras korosztályból. Ezt a számot a gazdálkodási eredményének függvényében rendszeresen felülmúlják, 2018-ban például 65 tonna pluszt engedtek a Balatonba. Már jövőre is igyekeznek tovább növelni ezt a számot, 2021-től pedig az akkorra termelésbe kerülő új tógazdaságoknak és a mostani jegyáremelésnek köszönhetően terveik szerint 400 tonna pontyot fognak tudni a Balatonba telepíteni.