A gyümölcsfaoltás titka a gyakorlás (tvkeszthely.hu)

Gyümölcsoltó bemutatót tartottak a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely Élménygazdaságában. A program célja az volt, hogy az érdeklődőknek bemutassák, miként szaporíthatják a gyümölcsfákat szakszerűen – írja a tvkeszthely.hu.

Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe. Ehhez kapcsolódóan szervezik ilyentájt az oltónapokat. Elméleti és gyakorlati oktatást is kaptak azok, akik ellátogattak az Élménygazdaságba.

„A népi megfigyelésből eredeztették azt, hogy amikor ilyentájt, amikor Jézus fogantatott, ha ilyenkor oltanak gyümölcsfát, akkor az biztosan meg fog eredni és biztosan nemesedni fog. Ezek a megfigyelések igazak is voltak egészen addig, amíg ez a klímaváltozás el nem érte az európai térséget.” – mondta el Komoróczi Lajos gyümölcsész.

Az érdeklődők megismerkedhettek azzal, hogy milyen módszerekkel lehet a legkönnyebben oltani. A folyamat során sebet ejtenek. Ennek gyógyulásához legalább 16-18 fok nappali hőmérséklet kell és az, hogy éjszaka se kússzon 10 fok alá a hőmérő higanyszála.

Az oltóvesszőket nyugalmi állapotban kell begyűjteni, az alanyoknál viszont arra kell odafigyelni, hogy a nedvkeringés már meginduljon a növényben oltás előtt. Manapság egyre nagyobb igény van arra, hogy hagyományos, régi fajták legyenek a kiskertekben. Ezekkel kapcsolatban is kaphattak információt az érdeklődők. A szakemberek szerint gyakorlás kérdése az oltás helyes elsajátítása.

„Én azt látom, hogy azok az emberek, akik érdeklődnek eziránt a hagyomány iránt, ott van oltási kedve, ha úgy tetszik. De nem nagyon mernek nekiállni. Pedig hát ez nem boszorkányság, ez csak gyakorlat kérdése. Úgyhogy azt gondolom, hogy először is kell egy elhatározás, kell hozzá valami olyan indítatás, hogy valami indok legyen, hogy én ezt miért szeretném kipróbálni vagy megcsinálni, aztán már csak gyakorolni kell.” – osztotta meg Partics Gyula gyümölcsész.

A Majormúzeum elkötelezett abban, hogy a mezőgazdasági hagyományokat segítse megismertetni az érdeklődőkkel. Bár az oltónapot mindig az Élménygazdaságban tartják, húsvétkor nyitják meg a kapukat. Húsvéthétfőn állatsimogatóval, játékokkal várják a kicsiket és a nagyokat, valamint elindítják a gőzgépet is.