A győztes diófagylalt, a „Balatoni mámor” titkai (sonline.hu)

Hogyan hódította meg Vadócz Jenő a XI. Balatoni Fagyija versenyt egyedülálló fügés diófagylaltjával? – A sonline.hu exkluzív interjúja a győztessel.


Vadócz Jenő, aki a balatongyöröki Promenád Kávézó cukrászmestere, idén elhozta a XI. Balatoni Fagyi verseny legmagasabb díját a „Balatoni mámor” nevű fagylaltjával. Az interjú során a mestercukrász részletesen beszél az alkotás folyamatáról, személyes inspirációiról.

A Promenád Kávéháznak és mestercukrászának Vadócz Jenőnek alighogy elhangzott a neve, – és a Balaton Fagyija verseny szervezőitől, illetve a zsűri tagjaitól átvette az első díjat – azonnal lerohanták őt a gratuláló kollégák, munkatársak. Nem volt könnyű a közelébe férkőzni, mindenki a receptre és az alapanyagokra volt kíváncsi és persze az ötletre, ami alapján az év Balatoni Fagyija, a “Balatoni mámor” megszületett.

Balatoni álom mámoros megvalósulása
A Balatoni mámor fagylalt ötletét egy régi álom ihlette, – tudtuk meg az alkotótól  amelyben a balatoni nyarak varázslatos hangulatát szerette volna megidézni. Olyan ízvilágot akart teremteni, amely ötvözi a régió jellegzetességeit és a modern cukrászat újításait. A diót helyi termelőktől szerezte be Gyenesdiásról, míg a fügéhez egy különleges helyi fajta, a györöki lapos adta az ötletet. Mint mondja a vörösbor, – ami díjnyertes és szintén helyi – tökéletes kiegészítője volt az összetevőknek, hozzáadva egy kis “mélységet” az ízélményhez.

A további részletek itt találhatók.