A földrengésmérő műszerek is érzékelik a balatoni rianásokat

A tihanyi földrengésmérő állomás szeizmogrammján laikus szemmel is jól láthatók a rianások keltette földmozgások. Ez megszokott jelenség télidőben, amikor a tavat jégpáncél borítja – tudta meg a hirbalaton.hu Tóth Lászlótól, a foldrenges.hu szeizmológusától.

A rianások keltette lökéshullámok nagyságát elsősorban a jégvastagság határozza meg, illetve a hőmérséklet-változások, amelyek óriási feszültséget okozhatnak a jégben- mondta a szakember.

forrás: www.foldrenges.hu

Forrás: www.foldrenges.hu

A jelenség hátterének magyarázatát fizikai tanulmányainkból visszaidézhetjük:  mikor a víz megfagy, jéggé válik, akkor kitágul, térfogata megnő, viszont amint elkezd a jég az éjszakai hidegben lehűlni, akkor jelentősen összehúzódik, mint bármilyen más anyag, Nyilvánvaló, hogy a jég alsóbb rétegei melegebbek, mint a felsők, mivel a 0°C-os vízhez közelebb van, és nem éri a hideg levegő. Ez a hőmérséklet-különbség a jégben óriási feszültséget okoz. Egyszerre csak hirtelen nagy pattanással megreped és rés keletkezik rajta.Ezek a rianások sokkal kisebb elmozdulást idéznek elő a műszerekben, mint a földrengések, ezzel együtt a szakemberek plusz információkat is beszereznek az értékeléshez.

Nem könnyű ugyanis elkülöníteni például a rianás keltette földmozgást a robbanás vagy robbantás(bányarobbantás) által előidézettől. Amennyiben az eltérést a mérőhálózat egyetlen állomásán érzékelik a műszerek gyanítható, hogy nem földrengésről van szó- mondta el Tóth László. A szeizmológus hozzátette: ezekben a napokban is kapcsolatban vannak az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának munkatársaival.

A legutolsó mérések szerint a Balaton jégvastagsága a nyílt víz felett meghaladja a 20 cm-t.

(11:30)