Kreatív város, fenntartható vidék (tvkeszthely.hu)

A fenntartható fejlődés kérdéseivel foglalkoztak két napon át a keszthelyi Georgikonon. A Pannon Egyetem kampuszai közti együttműködés keretében szerveződött konferencián a vidékfejlesztés, a megújuló energiák és az éghajlatváltozás is téma volt.

Megfizethető tiszta energia, felelős fogyasztás, fellépés az éghajlatváltozás ellen, tiszta víz és alapvető köztisztaság – néhány pont az ENSZ azon 17 célkitűzése közül, mely a fenntartható fejlődést, a bolygónk és az emberiség jövőjét szolgálja. Az Európai Unió és Magyarország is jelentős lépéseket tesz a fenntarthatósági célkitűzések megvalósításáért.

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének Fenntartható Fejlődés munkacsoportja is az ENSZ célkitűzései mentén szervezte a konferenciát. A keszthelyi programon ajánlásokat fogalmaztak meg a politika számára. A KRAFT, vagyis a kreatív város, fenntartható vidék program célkitűzésihez Kőszeg mellett Keszthely, Veszprém és több nyugat-magyarországi város is csatlakozott.

„Az Európai Unió már nem arra ad pénzt, már nem azt támogatja valamelyik városban egyel több színház, vagy koncertterem van, hanem azt a társadalmi hozzáállást, amiben a városvezetés be tudja bizonyítani, hogy hosszútávban gondolkodik a város és a környezete érdekében. A KRAFT pont ezt kínálja, tehát kreatív város és fenntartható vidék és a kettő együtt van. Tehát integratív fejlesztési koncepciókat szeretnénk lerakni az asztalra.” – nyilatkozta Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója a keszthelyi televíziónak.

A Georgikon szakemberei is megfogalmazták javaslataikat, követve az ENSZ célkitűzésit. A kar dékánja elmondta, több projektje is van a Georgikonnak a fenntartható fejlődés területén.

„Azokon a területeken, ahol direkt kutatási aktivitásunk van és illeszkedik a konferencia által kezelt, vagy éppen értékelt ismeretanyaghoz, előadóként is közreműködnek a kollégáim, hiszen itt is közgazdasággal, alternatív közgazdasággal, fenntartható fejlődéssel foglalkozunk, projektjeink is vannak ezen a területen. Elsősorban direkt agrárprojektekről van szó, de ugyanakkor a közgazdaságtannal és a fejlődéssel foglalkozó általános tudományos hátteret is kutatjuk.” – mondta Polgár J. Péter.