A Fekete-tótól a kék Balatonig (egy.hu)

A forrástól a torkolatig végigkísérni egy folyót igazán felemelő élmény. Hetekig terveztük, végigvettük a réges-régi túrák emlékeit és térképeit, hogy aztán egy kegyes őszi napon nyeregbe pattanjunk, és meg sem álljunk a Fekete-tóig – írja az egy.hu.

Azt, hogy a Duna a Fekete-erdőből ered, és a Fekete-tengerbe ömlik, minden kisdiák tudja. De vajon melyik folyó ered a Fekete-tóból? Ez már fogós kérdés lehet. És hol lehet az a Fekete-tó? Ennek nyomába eredtünk sok évvel ezelőtt, egy nyakig sáros gyalogtúrán. Szerettük volna megnézni azt a helyet, amelyről a helyiek úgy beszéltek: egy titkos mocsárvilág, baljós ingovány, aminek közelébe sem lehet merészkedni.

Akkor az intés ellenére megpróbáltuk felfedezni a vidéket, hogy végül a derékig érő páfrányok közt frissen húzott drótkerítésbe ütközzünk. Csak jóval később tudtuk meg, hogy a Fekete-tó lápvidékének növényvilága kuriózumnak számít, a jégkorszak egyik utolsó mementója. Különleges harmatfüvek, gyapjúsások, békabuzogányok otthona. Szigorúan védett környék, ezért is a kerítés körülötte a vandálok, a motoros rodeók és a túlontúl kíváncsiak miatt.

A négy nap krónikája itt elolvasható.