A borokat ünnepelték Rizlingországban (tvkeszthely.hu)

A Rizlingország Ünnepével kezdetét vette a borfesztiválok sora a Nyugat-Balaton térségében. Reziben a jobbnál jobb borok mellett színes programokkal is készültek a szervezők.

Reziben közel ötven hektárnyi területen termelnek szőlőt, az olaszrizling pedig a település zászlós bora. A program résztvevői idén is a helyi szőlősgazdák nedűit kóstolgathatták, a szervezők ugyanis fontosnak tartják, hogy a rendezvényen a település szőlőtermesztői mutatkozzanak be.

Takács Zsoltnak már az üknagyszülei is szőlővel foglalkoztak Reziben, a fiatal borász most ezt a hagyományt viszi tovább. A kezei közül kikerült borok másik szenvedélyére, a kerékpározásra is utalnak.

„Mi már 1730-tól itt vagyunk. Üknagyapáink már a szőlőműveléssel foglalkoztak, és én ebbe csöppentem bele édesapám révén. Ezt is tanultam, és megpróbáljuk most a modernebb, új szőlőkkel tovább vinni a piacot, illetve kiszolgálni a vevőket.” – mondta a rezi borász.

Reziben régészeti leletek is bizonyítják, hogy több mint 2000 éve folyik borkészítés a településen. Éppen ezért a szervezők fontosnak tartják, hogy évről évre bemutassák a legújabb nedűket a közönségnek. A programon a Balatoni Borbarát Hölgyek és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai is részt vettek, akik méltatták is a borokat.

„2017 az a szőlő számára egy ideális év volt, és mivel ideális év volt, nagyon szép borok születtek mindenhol az országban, itt Reziben is. Úgyhogy azt hiszem, hogy akik ma itt vannak a rendezvényen, szerintem méltán mondhatják azt, hogy jó borokat tudnak inni az idei évben.” – emelte ki a Da Bibere Zalai Borlovagrend kancellárja, Vaszily Zsolt.

A teljes cikk és a Keszthelyi TV képes beszámolója itt található.