A biztonságos adventért (tvkeszthely.hu)

Alkalom szüli a tolvajt – ez a mondás különösen a karácsony előtti bevásárlásoknál aktuális a rendőrség szerint. Az egyenruhások azt tanácsolják, hogy mindenki legyen körültekintő és vigyázzon értékeire. Ne csak a karácsonyi vásárlásra, hanem saját értéktárgyainkra is figyeljünk.

Nyitott táska a bevásárlókocsin, a tulajdonos a kirakatot figyeli és a szemfüles elkövető már el is lopta a pénztárcát. Az adventi időszakban is gyakran előforduló szituációkat mutat be egy videóval a rendőrség. Az illusztráció olyan helyzet is bemutat, amikor a pakolóban, nyitott autóból lopnak el egy kézitáskát.

Karácsony előtt a bevásárlóközpontoknál jelentősen megnő a forgalom, ami a bűnözőknek is több lehetőséget ad. A rendőrség azt tanácsolja, óvatossággal és kellő körültekintéssel elkerülhető az, hogy valaki áldozattá váljon. Németh Éva is több dologra odafigyel: „Leginkább a pénztárcámra, hogy azt hova teszem, természetesen olyan helyre hogy ne lehessen könnyen elővenni, a másik hogy nem tartom a kártyámat és a pénzemet egy helyen.”

A rendőrség munkatársai szerint tipikus, hogy főleg az idősebbek, a bevásárlókocsi gyerekeknek szánt ülőrészén tartják a kézitáskát. Ez jó lehetőség a tolvajoknak, hogy az abban lévő értékeket elvegyék. A rendőrök felhívják a figyelmet, ne csak arra figyeljünk, hogy mit akarunk vásárolni és minél hamarabb végezzünk a felkészüléssel – tudatta a tvkeszthely.hu.

„A saját értéktárgyainkra is figyeljünk. Testközelben legyenek a táskák, mindig húzzuk el a cipzárakat. Ez azért is fontos, mert abban az esetben is, ha valaki nem erre készül, de van az a mondás, hogy alkalom szüli a tolvajt – ez ezekben az időszakokban kifejezetten aktuális szokott lenni” – mondta dr. Lakics Andrea, a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

A zalai rendőrök az adventi időszakban kiemelt figyelmet fordítanak azokra a forgalmasabb helyekre, ahol nagyobb az esélye a vagyon elleni bűncselekményeknek. Az év végi ünnepek közeledtével az üzletközpontok környékén és főbb közlekedési utakon is megnő forgalom, ezért körültekintő és türelmes közlekedést kér a rendőrség.
Videó: tvkeszthely.hu