A Bencés Apátságé lesz a tihanyi iskola (Tihanyi Visszhang)

Egy törvénymódosítás értelmében az egyházak megigényelhetik azon önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát, amelyeket fenntartóként működtetnek. A jogszabály abban az esetben nem hagy semmilyen mérlegelési lehetőséget a településeknek, ha az adott intézményben tisztán oktatás zajlik csak. Tihany is érintett a kérdésben, hiszen az Illyés Gyula Általános Iskolát a Tihanyi Bencés Apátság működteti 2012-óta, de árnyalja a helyzetet, hogy az épületben a tanítás mellett több más funkció is helyet kap, amelyek viszont az önkormányzat érdekeltségébe tartoznak.

 

Az apátság jelezte is igényét az önkormányzatnak, miszerint szeretné tulajdonába vonni az iskolát – írja aktuális számában a Tihanyi Visszhang.

A képviselők tárgyalták az ügyet, a testület végül úgy döntött, hogy bár az iskola átadása vagyonvesztéssel jár, a tanintézmény fenntarthatósága, biztonságos működtetése illetve a minőségi oktatás védelme szempontjából jobb, ha az apátság tulajdonába kerül. Az önkormányzat tehát átadja az iskola tulajdonjogát a bencés apátságnak, de a szintén az ingatlanon található, az önkormányzat működtette egyes részlegek és funkciók miatt az épületet társasházzá nyilvánítják.

A sportcsarnok, a tanintézmény épületében található szociális lakások, a tetőtéri panzió, és a közétkeztetést ellátó konyha tulajdona és működtetése továbbra is marad az önkormányzatnál.