A belföld az új külföld – így alakult át a balatoni turizmus idén nyáron (likebalaton.hu)

Kiemelkedő helyen szerepel a Balaton az idei év országos vendégforgalmi statisztikáiban: itt teljesült a vendégéjszakák negyven százaléka – mondta el a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, amikor szezonértékelő beszélgetésre kérte a likebalaton.hu. Könnyid László arról is szólt, hogy az őszi Balaton is rendkívül kedvelt a belföldi vendégek körében, hiszen a számtalan lehetőség csábítja a térségbe a pihenőket és az aktív kikapcsolódást keresőket.

Sok szempontból más volt az idei nyári szezon, mint az előző években, hiszen a koronavírus nagyban befolyásolta az emberek utazási lehetőségeit és kedvét is. A tavaszi korlátozások után azonban a nyári szezonban nem lehetett okuk panaszra a szálláshelyek és vendéglátóhelyek tulajdonosainak.

A likeBalaton.hu kérésére Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese összegezte az idényt, és szólt az őszi időszak előrejelzéseiről is. Elöljáróban röviden úgy fogalmazva:  “rendkívül sikeres szezont zártunk a Balatonnál.”

– A bel- és külföldi vendégéjszakák száma várakozáson felül alakult. Ezt a Magyar Turisztikai Ügynökség számtalan kampánnyal is igyekezett elősegíteni. Arra hívtuk fel a magyarok figyelmét, hogy valószínűleg itthon jobb lesz nyaralni idén, és azzal, hogy ha itthon – például a Balatonnál – pihenünk, akkor nem csak élményeket szerzünk, hanem a balatoni vállalkozásokat, a helyi családokat is segítjük. Például azokat, akiknél alszunk vagy azokat a beszállítókat, akik a magánszálláshelyek számára a különböző alapanyagokat adják a reggelihez – tehát ez egy tovagyűrűző hatás.

Több mint 10 millió vendégéjszaka keletkezett a nyári hónapokban országosan, ami rendkívül jó eredménynek számít. A Balaton elhozta ennek negyven százalékát.

E térség sajátossága – és egyik értéke is – a magánszálláshelyek magas száma. Ezeken realizálódott a balatoni vendégéjszakák több mint 50 százaléka augusztusban. Ezért is volt fontos a kormánynak, hogy több mint ötezer magánszálláshely sikeresen pályázott felújításra a nyár elején – és már ki is utaltunk több mint 15 milliárd forintot felújításra. Ebből az összegből a Balatonnál ez az ötezer magánszálláshely megújul idén év végégig – hogy aztán amikor a jövő nyári szezonra jönnek a vendégek, megújult helyek várják őket.

300 ezerrel több magyar pihent augusztusban Magyarországon, mint 2019-ben. Ez a tavalyi rekordévet is figyelembe véve rendkívül jó eredménynek számít. Júliusban 1,9 millió vendégéjszaka volt a Balatonnál, augusztusban 2,2 millió.

Tehát, még magasabb volt ez a szám, mint egy évvel korábban. Külön jó hír, hogy a Balaton képes volt külföldi vendégeket is megszólítani – azokból a desztinációkból, amelyek autóval könnyen elérhetőek. Az MTÜ kampánytevékenységet is folytatott ezekben az országokban: Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia voltak a Balaton fő küldőországai, ezek alkották a TOP 5-öt a nyári időszakban – részletezte Könnyid László.

Augusztusban az országos TOP 5 település között szerepelt két, a Balaton-régióhoz tartozó fürdőváros: Balatonfüred és Hévíz.

Ugyancsak az utolsó nyári hónapot összegezve a belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszaka szám szerinti sorrendben:

  • Siófok,
  • Balatonfüred,
  • Hévíz,
  • Balatonlelle és Zalakaros voltak.

Az előző időszakra visszatekintve azt tapasztalták, hogy főként a külföldi vendégek számának jelentős visszaesése miatt a júniusi vendégszám még jelentősen elmaradt a tavalyi értékektől, július-augusztusra azonban erőteljes növekedés indult el. Az idei és a tavalyi nyári hónapok vendégszámainak összehasonlításakor júniusban még megmutatkozik a járvány okozta visszaesés hatása, ugyanakkor a júliusi és az augusztusi belföldi vendégszám jelentősen meghaladta a tavalyi értékeket.

 

Belföld az új külföld

Mondhatjuk, hogy teltházas volt a Balaton a vírushelyzet ellenére, vagy éppen annak következtében?

– Azt elmondhatjuk, hogy a belföld az új külföld, hiszen a Balatonhoz számos olyan vendég jött, aki korábban külföldön nyaralt. Ezt láttuk az átlagos tartózkodási idő hosszabbodásából is.

Míg országosan átlagosan a tartózkodási idő 3 éjszaka, a Balatonnál több mint 4 éjszaka volt ezen a nyáron.

Ez rendkívül szép eredmény. Azzal kapcsolatosan azonban óvatosan kell fogalmaznunk, hogy megtelt a Balaton. A Balaton kvázi soha nem telik meg – a vendégnek van egy olyan feladata, hogy időben foglaljon. Javítani fogja az előfoglalási hajlandóságot a vendégek körében, hogy aki magas szintű szolgáltatást szeretne az általa kiválasztott településen a Balatonnál, annak időben kell foglalnia. Látható az a trend, hogy nagyon sok magyar – az idei nyár tapasztalatai alapján – már befoglalt jövő nyárra is.

 

Véget ért a nyár, már szeptember közepén járunk. Nagyon sokak nagyon régi vágya az, hogy a Balaton ne csak nyári utazási célpont legyen, hanem egész évben legyen jelentősége a turizmusban. Mik a jelenlegi kilátások, előrejelzések az őszi időszakra?

– A szeptemberi foglalások biztatóan alakulnak. Országosan elmondható, hogy a tavaly szeptemberi belföldi vendégéjszakák számának 80 százaléka már most, szeptember második harmadában járva vagy realizálódott, vagy be van foglalva. Tehát közelítjük a tavalyi belföldi vendégéjszaka számot. A kihasználtsági mutatókat nézve azt látjuk, hogy a Balatonnál a szeptemberi hétvégék szinte kivétel nélkül teltházasak. Ezek biztató jelek.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség őszi kampányában a Balaton is főszereplő. Mire irányítja a figyelmet ez a kampány, mi az üzenete a térséggel kapcsolatosan?

– Szeptember közepéig tart ez a kampány. Azt mondjuk, hogy a Balaton sokkal többet kínál, mint a nyári strandszezoni élmény. Az elmondható, hogy szezont nem lehet hosszabbítani, hiszen ha véget ér a fürdési idény, nem lehet kitolni szeptember végéig, hanem új szezont kell nyitni. Új szezon a bor-gasztroturizmus és az aktív turizmus.

Most kerül középpontba – és a kampányfilmben is felvillan – a keszthelyi Festetics-kastély, az épített kulturális örökség, elmehetünk Tihanyba megtekinteni az apátságot, elindulhatunk megnézni Balatonfüred épített villáit. A Balaton-régió háttértelepülésein most érdemes felfedezni például a veszprémi várat, a zirci arborétumot, vagy akár a herendi porcelánmanufaktúrát.

A kormány a napokban nevesítette a kiemelt turisztikai térségeket. A Balaton turisztikai térség korábban is nevesítve volt – ebben önmagában nincs újdonság. Viszont bekerült ebbe Zirc, Herend és Kislőd – pontosan azért, hogy még több élménykínálat legyen a főszezonon kívül.

 

Több mindenről beszéltünk, ami az idei évben más volt, mint a korábbi esztendőkben. De mik a tapasztalatok, a koronavírus és a vele járó minden bizonytalanság mennyire változtatta meg a hazai – és ezen belül kiemelten a balatoni – turizmust?

– A vírushelyzethez kiválóan alkalmazkodott a szolgáltatói szektor. Az MTÜ tavasszal kidolgozta a COVID-19 kézikönyvet. A szolgáltatók ennek megfelelően tudtak felkészülni a főszezonra – ez örvendetes. Szép lassan a vendégek is alkalmazkodtak a helyzethez. Ezért tudtunk egy sikeres nyári szezont zárni. Én azt gondolom, hogy most, amikortól a kültéri esemény kevesebb lesz, és ahogy lassan megyünk előre az időben, amikor ismét zárt térben lesznek a vendégek, felértékelődik a felelős magatartás mindkét részről. Lett olyan hatása a vírushelyzetnek, hogy többet gondolunk itthonra, a foglalási, előretervezési hajlandóságban elsősorban belföld van a külföld helyett. Az is igaz, hogy viszonylag sokan későn foglalnak szállást, többen a legutolsó pillanatban, hogy kivárják az eseményeket – viszont ez ellentétes a Balatonnál: ha valaki nem foglal elég korán, nem lesz szálláshelye.