A balatoni strandok többségén kiváló a vízminőség Veszprém vármegyében (veol.hu)

Fürdésre alkalmasnak találták Veszprém vármegye természetes vízű strandjait a szezon előtti vizsgálatok során a szakemberek, közölte a kormányhivatal.

 

A vármegyében az idei szezonban 67 természetes vízű strand üzemel: ezek közül 64 a Balatonon található, egy-egy a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón és a marcalgergelyi Joó-tavon működik – írja a veol.hu.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdésre kijelölt vizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők biztonsága érdekében. A szezon előtti vizsgálatok szerint a strandok vize fürdésre alkalmas. A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden fürdési idényt követően elvégzi országosan a fürdővizek minősítését, amelynek során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi.

A 2019–2022 közötti időszakot alapul véve megállapítható, hogy a Veszprém vármegyében található strandok vize – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is fürdésre alkalmas, javarészt „kiváló” minősítést kapott.
A kormányhivatal az ellenőrzéseket a nyári időszakban is folyamatosan végzi majd.

A szakemberek a helyszíni ellenőrzések során vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás. A helyszíni bejáráskor a kormányhivatal közegészségügyi munkatársai a vízminőség mellett a strandolás higiénés feltételeire – például hulladékgyűjtés, szociális helyiségek takarítása és fertőtlenítése, pihenő területek tisztasága – is figyelmet fordítanak.

A kormányhivatal felhívta a figyelmet, a nem engedélyezett helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik a szakemberek, így a fürdőzőknek ezeken a helyeken fertőzésveszéllyel kell számolnia, valamint ezeken a strandokon nincs vízimentő és elsősegélynyújtó személyzet sem.