A Balatoni Bringakör áldozatául esett egy 250 éves nyárfa Tihanyban (Telex/24.hu)

A tihanyi bringaút kiszélesítése miatt több fát is kivágtak, köztük egy 250 éves nyárfát is, amely nem mellesleg a környék egyfajta szimbóluma is volt, ugyanis Tihany kapujának nevezték. 

Mivel a 71-es főút tihanyi leágazásának sarkán, a kerékpár út szélén álló nyárfa 13 méter magas, 2-3 méter törzsvastagságú volt, joggal merül fel a kérdés, hogy feltétlenül szükség volt-e egy ilyen monumentális és idős fa kivágására. Már csak azért is, mert az alatta futó bringaút miatt nemcsak a helyiek, hanem a bringások is nagyon kedvelték, főként meleg időben az árnyéka miatt – írja a Telex.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a portállal közölte, hogy a települések összekötésére a főúttal párhuzamos, már meglévő nyomvonal szélesítésén kívül más nyomvonaljavaslat nem jött számításba, mivel abban az esetben vélhetően többször ennyi fa kivágásával járt volna a kivitelezés.

Mint írták, a Balatoni Bringakör teljes megújításának részeként a tihanyi kerékpárutat a biztonságosabb biciklis közlekedés érdekében 2 méterről 3,3 méterre szélesítik. A helyi önkormányzattal és a kezelőkkel történt egyeztetések alapján kijelölt nyomvonallal érintett fákat minden szükséges engedély birtokában vágták ki. Helyettük összesen 18 új fát ültetnek az érintett területen.

Megdöbbentő látvány fogadta szűk egy hete a 71-es főúton közlekedőket, főleg azokat, akik ismerték a Tihany centrumába vezető út kereszteződését. Sokak gyanúja szerint a Balatoni Bringakörút felújítása miatt kivágtak egy állítólag 250 éves fát. A különleges növény tőből ágazott háromfelé, hatalmas árnyat adott az itt elguruló bicikliseknek.

Megkeresték az útvonal kijelölésében fontos szerepet vállaló Magyar Kerékpárosklubot is kérdéseikkel, mivel úgy tudták, hogy mindig a fakivágásoktól mentes útvonalakat preferálták a tervezés-kivitelezés során.

Frissítés: Úgy tudjuk, nem csak ezt az egy fát, hanem nyolc darabot vágtak ki összesen a környéken a bringaút miatt.

Frissítés 2.: A Kerékpárosklub egy Facebook-poszttal válaszolt, és ez alapján őket is hidegzuhanyként érte a fairtás: “Mi is ledöbbentünk azon a pusztításon, amit az egyik ismerősünk a tegnapi nap során készített fényképein láttunk.” Több kérdésük is felmerült a történtekkel kapcsolatban, többek közt az, hogy nem lehetett-e volna a szélesítést máshogy megoldani, illetve kell-e mindig ragaszkodni a minimum 3 méteres szélességhez. Amúgy az egyik képen látható, hogy már égő mécseseket is elhelyeztek valakik az egyik facsonkon.