A Balatonban pont az a jó, hogy nem tenger (azonnali.hu)

A Garda-tavat az olaszoknak eszükbe se jut tengerparthoz hasonlítani. Mi se annak alapján ítéljük meg a Balatont, amit a tömegturizmus alatt sínylődve a nyári tumultusban mutat.

 

Mindig érdekes persze a messziről jött emberek vagy akár marslakók véleményét is meghallgatni a régióról, ahol élünk, de nem ártana az ide látogatóknak a Balatonhoz lassanként európaibb módon viszonyulni és évtizedes késéssel illene legalább annyi esélyt adni a helyi értékek megismerésének, mint mikor külföldre látogatnak ugyanazok a vendégek, illetve újságírók.

Ott ugyanis valamiért sokkal inkább készek felfedezni a helyi specialitásokat, mint a Balatonnál, ahol máig a régi rettenetes beidegződések újraélése tűnik a fő össznépi programnak, ezért megkockáztatom, hogy az átlag magyar vendég kevésbé ismeri a balatoni régió igazi értékeit, mint a dalmát part specialitásait, ahol sokkal indokoltabb tengeri halat, mondjuk hekket rendelni, mint a Balatonnál… Érdekes, ott senkinek se jut eszébe, hogy egy édesvízi keszeg rituális betermelése az adriai nyaralás nélkülözhetetlen alapeleme lenne, ahogy az sem, hogy két-háromfogásos ebédet a strandon átizzadt, félmeztelen testtel, netán a tűző napon kéne megenni. A lehető legegészségtelenebb ételeket a legolajosabban elkészítve, mint valami Üvegtigris-paródiában.

Valami rejtélyes okból kifolyólag Dalmáciában vagy az olasz riviérán ugyanazok a magyar vendégek megadják a módját, hogy a strandot maguk mögött hagyva és legalább egy pólót felhúzva üljenek be egy étterembe, ahol az elvárható európai sztenderdek szerint ebédelnek meg. Valamiért csak saját hazájuk kedvenc nyaralóhelyén nincs magukkal, saját országukkal és helyi vendéglátóikkal szemben ennyi igényük, sőt: máig úgy tesznek, mintha alanyi jogon járna nekik a makacsul megkövetelt egészségromboló félbalkáni „retró” büfékínálat, a kádári félmúlt visszakérődzése. Az a retró, ami valójában az igénytelenség refluxa, kétes gasztroreflexek rituális visszaöklendezése „hagyomány” gyanánt.

Miért pont az a legjobb a Balatonban, hogy nem tenger?

Nehéz helytelenebb formában feltenni a kérdést és a turisztikai pozicionálás szempontjából félrevezetőbb válaszokat keresni, mint amikor az Adriához vagy bármilyen tengerparthoz hasonlítjuk a Balatont. Érdekes: a Garda-tavat az olaszoknak eszükbe se jut tengerparthoz hasonlítani, mert a minimálisan elvárható európai kulturális sztenderdek alapján eleve mindenki tisztában van vele, hogy egészen más műfaj egy édesvizű tó, mint a tenger. De maradjunk inkább a Balatonnál és hozzunk három egészen konkrét példát annak illusztrálására, mennyire más, sőt: pont az a legjobb benne, hogy nem tenger!

A cikk folytatása itt elolvasható.