A balatonalmádi kéttannyelvű gimnáziumi is bekerült a legjobban közé (veol.hu)

Az almádi gimnázium a top 100-as lista élére került a nyelvi érettségik tekintetében, az országos listán a 29. helyet foglalja el, a vidéki gimnáziumok között a 11. helyen áll. A HVG rangsor alapján az intézmény Veszprém megye második legeredményesebb gimnáziuma.

A két tannyelvű képzést is folytató iskolák rangsorában előre lépett és dobogóra került – az előkelő 3. helyet foglalja el. A kéttannyelvű képzést is folytató gimnáziumok megyei rangsorában a legeredményesebb – írja a veol.hu.

Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre, és arra, hogy sok fiatal szeretne nálunk tanulni. Minden évben körülbelül hatszoros a túljelentkezés, jó hozott pontok és jó felvételi eredmények kellenek, hogy valaki nálunk tanulhasson. Országos körből veszünk fel diákokat, akik messzebbről jönnek, kollégiumi elhelyezést kapnak.

-mondta el a lapnak Dudásné Pirik Mariann a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium intézményvezetője.

Hozzátette: kétszáz fős kollégiumuk van, ami körülbelül nyolcvan százalékos kihasználtságú. Nem csak azokat a tanulókat várják, akik már tanultak angolul, hanem azokat is, akik más idegen nyelvet sajátítottak el az általános iskolában.

A kéttannyelvű képzésen a diákok az első évben a nyelvet tanulják olyan intenzíven, hogy a kilencedik évfolyamtól képesek több tantárgyat is angol nyelven hallgatni. Ez eszközzé teszi számukra a nyelvet, vannak, akik külföldi egyetemeken tanulnak tovább, de sokan választanak itthon angol nyelvű felsőfokú képzést közülük.

Folyamatos a szókincs- fejlesztés, hiszen a szaknyelvet el kell sajátítaniuk, minden tantárgyból, matematikából, történelemből és biológiából is kapnak szakszavakat, amiket óráról- órára meg kell tanulni. Az angolóra a hagyományos keretek között folyik, a hagyományos témakörökkel, ami az angol nyelvi érettségire készít fel. Magyar oktatóik és egy anyanyelvi lektoruk van. A tanítás módszertanban igyekeznek folyamatosan fejlődni, a kollégák nyitottak is erre, igyekeznek megfelelni az új generációnak és olyan technikákat elsajátítani, amivel a fiatalok figyelme és motivációja fenntartható. November közepe óta itt is online az oktatás. Az igazgató szerint minden kolléga képezi magát, de tartanak belső továbbképzéseket is. Aki rátalál egy új lehetőségre azt rögtön megosztja a többiekkel, és mindenki keresi az új utakat, az új lehetőségeket – tette hozzá.